A Nagyvállalati beruházási támogatási programban a pénzügyminiszter három céggel, a Bis Hungary Kft.-vel Videoton Elektronikai Kft.-vel és a Hajdu-Alu Zrt.-vel írt alá szerződést, amelynek révén 2,3 milliárd forint fejlesztés valósul meg 940 millió forint támogatással.

Az épületgépészeti szereléssel foglalkozó Bis Hungary Kft. Pakson és Tiszaújvárosban bővíti üzemcsarnokait, digitalizálja működését; az 1 milliárd forint fejlesztést a kormány 470 millió forinttal támogatja. A Videoton Autóelektronika Kft. beruházása lehetővé teszi, hogy a társaság képes legyen a legkorszerűbb autóelektronikai berendezések gyártására is; az 1,1 milliárd forint fejlesztéshez 400 millió forint támogatást nyújt a kormány. A Hajdu-Alu Zrt. is digitális fejlesztést valósít meg 153 millió forintból Debrecenben; a beruházáshoz a kormány 76 millió forint támogatással járul hozzá.

Beruházás, munkahelyek teremtése, növekedés, végül a tartós egyensúly elérése - ez a helyes sorrend a gazdaság újraindításakor - mondta a pénzügyminiszter. Aki szerint a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a hazai ipar megerősítése, a technológia fejlesztése jó irány. A nagyvállalati beruházási támogatás a járvány miatti leállások idején is folytatódott, munkahelyek tízezreinek megtartását, több ezer új munkahely létrehozását segítette.

A magyarországi nagyvállalatok jelentős mértékben járulnak hozzá a gazdaság teljesítményéhez - mondta Varga. Hozzáadott értékben 48 százalék, beruházásban 40 százalék, foglalkoztatásban 26 százalék a részesedésük, és fontos szerepet töltenek be az adott térség gazdaságában. A miniszter a nagyvállalati beruházások támogatását Magyarország egyik legeredményesebb beruházás-ösztönző programjának nevezte, mivel annak indulása óta 183 támogatási szerződést kötöttek 160 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra, ezzel 386 milliárd forint értékű hazai fejlesztést segítettek, és a program több mint 3 ezer új munkahely létrejöttéhez járult hozzá.

Az idei és a jövő évi költségvetésben egyaránt 25-25 milliárd forint hazai forrás áll a program rendelkezésére, amelyet szükséges igény esetén növelni lehet - magyarázta Varga Mihály. A három nagyvállalati partnerrel 2,3 milliárd forint beruházásról állapodtak meg, ehhez mintegy 1 milliárd forint költségvetési támogatást biztosítanak.