A gazdasági kabinet vezetője szerint a miniszterek nemzetközi kötelezettségei miatt lehet szükség arra, hogy ne hetente legyenek a kormányülések. Azon is múlik a menetrend, hogy milyen mélységű döntéseket kell végül meghoznia a kormánynak, mert ha csak ki kell pipálni a kabinetek előterjesztéseit, akkor akár maradhat is a heti ülésrend - írja a Figyelő.

Varga "uborkaszezonban felröptetett kacsának" mondta, hogy 2018-ban kormányfő lehetne, ha a Fidesz az MSZP-vel lenne kénytelen koalíciót kötni. Unatkoznak az újságírók, kitalálnak elméleteket - reagált a sajtóban megjelent találgatásokra.

A miniszter beszélt az új gazdasági stratégiáról, amit ősszel indítanak el, több jogszabály módosításával. Ez további bővülési lehetőséget fog biztosítani a bankoknak, a tőzsdének, a kkv-knak és a nagyobb vállalkozásoknak egyaránt. A cél mostantól nem csak az új munkahelyek támogatása, hanem a meglévők megtartása - állítja a tárcavezető. A munkaerőhelyzetre reagálva az értékláncok meghosszabbítása lesz az új irány. El lehet lábon is adni a kukoricát, de lehetne helyben feldolgozott terméket is előállítani - mondott egy példát.

Az újragondolt gazdaságpolitika az országon belüli munkaerő áramlást is jobban fogja segíteni. Varga arról is beszélt, hogy túl sok vállalkozás számít az uniós "ingyenpénzekre", s ezen változtatni kell. Várakozása szerint egyébként a magyar gazdaság az első negyedévi duplájával nőhetett a második negyedévben.

A miniszter szavaiból kiderül, hogy Magyarország jövőre nem lép be az ERM-II rendszerbe, ezzel pedig az is eldőlt, hogy 2020-ban nem csatlakozunk az eurózónához. Sőt, erre csak akkor kerülne sor, ha a lengyelek és a csehek is készen állnak az uniós közös pénz bevezetésére, mert a visegrádi négyek - leszámítva természetesen Szlovákiát - összehangoltan fognak dönteni az euróról.

Az interjúból az is kiderül, hol tart a NAV átalakítása, valamint a miniszter megerősítette, hogy személyi változás lesz az NGM adóügyi államtitkárságán.