Az Európai Bizottság vizsgálatát kezdeményezhetik a napokban Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos ellen.  Az EP külügyi bizottságában már zöld utat kapott szöveg megfogalmazása szerint

„...a szomszédságpolitikáért és a bővítésért felelős biztos szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét"

– áll a Népszava szerint már el is fogadott jelentésben. Ez egyébként az EU külpolitikájának tavalyi végrehajtásáról szóló értékelés.

Ebben a jelentésben egyben egy Európai Bizottság által indított vizsgálatot is sürgetnek a biztos tényleges tevékenységének ellenőrzésére. Magáról a jelentésről pedig várhatóan a napokban szavazhatnak az Európai Parlamentben.

Thijs Reuten holland szociáldemokrata EP-képviselő a lapnak azt mondta, hogy a parlament tisztán szeretne látni, fel akarják mérni, hogy Várhelyi Olivér mindenféle politikai befolyástól függetlenül, és az EU általános érdekeinek figyelembe vételével végzi-e a munkáját.

Ügyel rá, hogy nyilvánosan mindenütt azt mondja, amit várnak tőle

ám a gyakorlatban sokszor mást mutat  – teszi hozzá a képviselő. Szerinte a bővítés az EU egyik legfontosabb területe, elengedhetetlen, hogy egy kifogástalan személyiség feleljen érte. Egy független vizsgálatnak egyértelműen ki kell térnie ezekre az aggályokra, és meg kell állapítania, hogy Varhelyi úr a megfelelő személy-e erre a feladatra – mondta Thijs Reuten.

Nem ez az első eset, hogy az EP-ben bírálják a magyar biztost: egy tavaly nyári, Szerbiáról szóló jelentésében a képviselő-testület már “aggodalmát fejezte ki azon nyilvános állítások miatt”, amelyek szerint Várhelyi a csatlakozásra váró országoknál nem tulajdonít kellő jelentőséget a jogállamisággal kapcsolatos egyes kérdéseknek.