Általános hurráoptimizmussal fogadták a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői, hogy hosszas huza-vona után aláírták a hallgatói szerződésről szóló több oldalú nyilatkozatot. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kerekasztal ülése után azt mondta, sikerült megállapodni minden kérdésben. A felvételizők előtt három út áll: állami ösztöndíjat vesznek igénybe önköltséges alapon állják tanulmányaikat vagy a Diákhitel 2 kölcsönkonstrukciót felvéve finanszírozzák egyetemei éveik költségeit. A miniszter szerint az új rendszer rugalmasabb és arányosabb. Hozzátette, a különböző szakmacsoportoknál - a képzés költségei alapján - eltérő visszafizetési kötelezettséget állapítottak meg. A kerekasztal munkája folytatódik, tárgyalnak többi között a szakstruktúráról, a finanszírozás átalakításáról. Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke azt hangsúlyozta, "könnyített megoldás" született, de azt, hogy a hallgatói nyilatkozat eléri-e a kívánt hatást, az idő dönti majd el. A HÖOK vezetője pozitívumként említette, hogy azoknak a terhein, akik korábban aláírták a hallgatói szerződést, sikerült enyhíteni.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László, szintén üdvözölte a megállapodást, Thaisz Miklós, az oktatási kabinet vezetője szerint pedig a nyilatkozat olyan gazdasági környezet kialakításához járul hozzá hosszú távon, amelyből az "emberek nem akarnak elmenni", és amelyben az felsőoktatási dolgozók is részesülnek a hozzájuk méltó anyagi és erkölcsi elismerésben.  Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint az aláírás a felsőoktatási stratégia kialakításához vezető utat kövezi ki. Hangsúlyozta, szerinte az a legfontosabb, hogy a folytatódó tárgyalások során ne részletkérdésekben szülessenek megoldások, hanem az egységes koncepcióhoz igazítsák a legégetőbb kérdéseket.

A beszámoló után a szaktárca vezetője nem kívánt reagálni a Napi Gazdaság azon értesülésére, hogy több olyan budapesti "elitgimnázium" van, amelyben az érettségizők 90-95 százaléka külföldön kívánja elkezdeni felsőfokú tanulmányait.

A szerződés értelmében az államilag támogatott képzésben részt vevő diákoknak továbbra is időre kell befejezniük tanulmányaikat, majd a végzés után egy bizonyos ideig Magyarországon kell dolgozniuk. A korábbi terveknek megfelelően akkor kell majd fizetniük a hallgatóknak, ha nem végeznek időben (a képzési idő másfélszerese áll rendelkezésükre), vagy nem dolgozzák le a szerződésben vállalt időt az országban. A végzés utáni húsz évben kell annyi időt itthon dolgozniuk, ahány évig a képzés tartott. Ez három-kilenc év lehet. Fizetni alapesetben egy összegben kell, de lesz lehetőség részletfizetést kérni és előtörleszteni is. A fizetendő összeget inflációval terhelik.