A zárószavazásra jövő hétfőn kerül sor. Tegnap mintegy 220 szavazás során kisebb-nagyobb belső átrendezéseket fogadott el a parlament. A szavazás során a legnagyobb tétel az a hatmilliárd forint, amelyet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár költségvetésén belül a gyógyszerkiadások tartalékából az egészségügyi intézmények működési kiadásaira csoportosítottak át, abból a megfontolásból, hogy ezen támogatások ne csökkenjenek az idei szint alá.

Szintén megkapta a többséget az javaslat, amely a múlt heti adószavazások eredményeit vezeti át a büdzsén: akkor a parlament elfogadta a cégautóadó új szabályozását, ezáltal 27 milliárd forintos többletbevétele keletkezhet a költségvetésnek. További négymilliárdos plusz társasági adóbevételt remél a kormány az off-shore paradicsomokban lévő magyar tőkebefektetésekre adott adóamnesztiából, így a költségvetési bevételi oldala 31 milliárd forinttal emelkedne. Ám a cégautóadó szja-ból való kiemelése 23 milliárd forinttal, míg az örökösödési illeték részleges megszüntetése nyolcmilliárd forinttal csökkenti a költségvetés tervezett bevételeit, vagyis a főszámok nem mozdulnak el.

A kormány ugyan nem támogatta, de többséget kapott az szocialista javaslat, amely szerint a zéró tolerancia jegyében kiszabott közigazgatási bírságok negyede az illetékes önkormányzatot illeti abban az esetben, ha a büntetés összegét az önkormányzati adóhivatal hajtja be. A be nem fizetett közlekedési bírságok behajtása az önkormányzati adóhivatalok feladata - az APEH nem rohangál húszezer forintok után -, így a rendes közlekedési bírságok száz százaléka jelenleg is az önkormányzatokat gyarapítja. A zéró tolerancia jegyében bevezetett nagy összegű bírságokat szívesen lenyúlta volna az állam, ám a szocialisták módosító javaslatával most ezen a pénzen osztozni kell az önkormányzatokkal. Az MSZP-frakció még egy 300 millió forintos átcsoportosítást is átvitt a kormány ellenében, ezt pénzt szegregációellenes nyári programokra szavazták meg egyéb kulturális kiadások rovására. Többséget kapott az az ellenzéki módosító javaslat, amely 500 millió forintot különített el az agrártárca büdzséjében az állami génbankok támogatására.

A többség támogatta azt a fideszes módosító javaslatot, amely egymilliárd forintot csoportosított át a szociális tárcán belül. Ezt a pénzt a minisztérium működési kiadásaiból elvonta és a roma telepeken élők integrációs programjaira szavazta meg.