A földügyekért felelős államtitkár, Bitay Márton kedden együtt kávézott a Four Seasons Hotelben a földárverések egyik legnagyobb nyertesével, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel. Később azt mondta, véletlenül futottak össze, és a fociról, a Felcsút kiesés elleni küzdelméről beszélgettek - írja az Index.

Az Átlátszó szerint azonban vélhetően más is szóba kerülhetett, legalábbis erre engednek következtetni egyes közvetett bizonyítékok. A tényfeltáró lap azt írta, hogy a kávézás után néhány órával a Nemzeti Földalap visszavont három földárverési hirdetményt. Az egyik visszavont árverésen Mészáros cégének, a Búzakalász 66-nak, valamint Mészáros testvérének az államtól bérelt földjei kerültek volna kalapács alá.

A keddi döntés az Átlátszó szerint összesen 165 hektár olyan földet érint, amely Mészárosék művelésében van. Ezeket most mégsem adja el az állam, a lap szerint vélhetően azért, mert Mészárosék szűk családjában már majdnem mindenki elérte az egy személyre vonatkozó, háromszáz hektáros termőföld-birtoklási határértéket. Tehát nem tudnák megvenni a földet, így inkább bérlik tovább.

Mészáros Lőrinc és familiája eddig nagyjából háromezer focipályányi földterületet vásárolt meg az állami földárverések első két körében. A következő, harmadik lesz az utolsó értékesítési kör a tervek szerint.