A hosszú hétvégék előtt és után nagyon fontos, hogy minél többen adjanak vért, tekintettel az egyes készítmények rövid tárolási idejére, és az ilyenkor jellemzően növekvő igényekre. Különösen igaz ez a nyári időszakban, amikor egyébként is csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. A lanyhább véradási kedv hátterében a nyári meleg, a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a nyári szabadságolások állnak - olvasható az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) közleményében.

A vér mással nem pótolható, így a folyamatos, biztonságos vérellátás fenntartása érdekében a következő napokban az OVSZ fokozottan számít az önzetlen véradók segítségére.

A véradási helyszínekről és időpontokról itt és itt, valamint a Vöröskereszt ingyenes véradós mobilappján tájékozódhatnak.

A nyári kampányban résztvevők között értékes nyereményeket sorsolnak ki, a részletek itt érhetők el.

Ki adhat vért?

Véradásra jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős (első véradók esetén a felső korhatár 60 év), testsúlya eléri az 50 kg-ot és egészségesnek érzi magát. A véradáshoz szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya.