Magyarország történetének egyik legnagyobb léptékű sportberuházását húzták fel 75 milliárd forintból az M7-es autópálya mellett, amelyet május 18-án adtak át.

A létesítményben a Forma-1-en és a gyorsaságimotoros-vb futamain kívül

bármilyen autó- és motorsport eseményt meg tudnának rendezni,

de a Forma1-et biztos, hogy nem költöztetik át ide.

Nem jön a száguldó cirkusz a magánpénzből épült balatoni autóversenypályára

Forma-1-es versenyekre alkalmas gigaberuházásként létesült a Balaton Park Cercuit versenypálya, amelyen magas színvonala ellenére Forma-1-es versenyeket mégsem rendeznek. Bővebben>>>

Bennfentes videót osztottak meg az építők

A Colas csoport ide kattintva elérhető videójában megosztotta a látványos versenypálya Balatonfőkajáron való megépítéséről készült filmet, amelyet a Balaton közvetlen közelében autóból az arra járók már megfigyelhettek.

A pálya vonalvezetése szinte végig vízszintes, így a vízelvezetés megoldására nagy hangsúlyt kellett fektetni. Emellett a szűk ívekben a keverék beépítése, a 3 finisherből és 9 hengerből álló géplánc meleg slusszal történő bedolgozása jelentett még új kihívást.

Az útalapot a munkaterület közvetlen közelében keverték. A versenypálya kopórétegét egyszerre 3 finisherrel építették párhuzamosan, sőt a célegyenes végén lévő 21 méter széles visszafordító ív 4 finisherrel készült.

Így a projekt végeredménye az alábbi paraméterekkel leírható versenypálya:

  • pályahossz: 4115 méter;
  • pályaszélesség: 12-21 méter;
  • hat balkanyar és tíz jobbkanyar;
  • útalapréteg: 21 200 köbméter;
  • aszfalt kötőréteg: 18 000 tonna;
  • aszfalt kopóréteg: 18 000 tonna.

A videó a korábbi építési szakaszokat is bemutatja, de főleg a látványos végeredményre helyezi a hangsúlyt.

Száguldozhatnak a versenyautók a Balatonon

Hivatalosan megnyitották a Balaton Park elnevezésű versenypályát Balatonfőkajáron, a létesítményben a Forma-1-en és a gyorsaságimotoros-vb futamain kívül bármilyen autó- és motorsport eseményt meg tudnak rendezni. Bővebben>>>