Rogán Antal ezt azután mondta hétfői sajtótájékoztatóján, hogy frakciótársa, Potápi Árpád visszavonta indítványát, amely alapján - nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelme érdekében - az állampolgársági kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás földrajzi helyére vonatkozó adat megismerése iránti igény teljesítése megtagadható lett volna. A frakcióvezető hozzáfűzte, mindent megtesznek azért, hogy a határon túli magyar állampolgárok megfelelő védelmet kapjanak más hatósági eljárásokkal szemben.

A Fidesz véleménye szerint mindenképpen nyilvános adatnak kell lennie, hogy hányan kapnak magyar állampolgárságot, és ezáltal hányan szavazhatnak. Az a kérdés, hogyan lehet megvédeni azokat a határon túli magyar állampolgárokat, akik olyan országban élnek, ahol tiltják a kettős állampolgárságot - magyarázta Rogán Antal, megismételve, hogy az állampolgársági törvény most visszavont módosítási javaslata erre nem lett volna elégséges.

A nemzeti összetartozás bizottságát vezető Potápi Árpád indítványát a múlt héten kezdte tárgyalni az Országgyűlés, a részletes vita a napirendi javaslat szerint most hétfőn folyt volna róla.

A kormánypárti előterjesztő a parlamenti vitában azt mondta, célja a magyar állampolgárok biztonságának megóvása. Az ellenzék támadta a javaslatot, bírálva a "titkolózást", és felvetve a választás manipulálásának lehetőségét.