A szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás - idézi a Telex a politikust, aki katasztrófahelyzetnek nevezte a vízhiányt, amelynek kezelésére csütörtök reggel helyi operatív törzset alapítottak.

Azt is mondta, hogy a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Hat 500 és 1200 liter kapacitású lajtoskocsi, két 7 köbméteres és két 5 köbméteres autó biztosítja a vízellátást, továbbá két vízszállító autó úton van a településre.

Menczer azt kérte azoktól a solymáriaktól, akiknél van víz, hogy csak a szükséges mennyiséget használják, mert így segíthetnek a bajban lévőkön.

A solymári önkormányzat szerdán közölte, hogy a település magasabban fekvő utcáiban vízhiány alakult ki, főleg a hajnali locsolások miatt. A Duna Menti Regionális Vízmű arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a solymári ivóvíz-tározók nem tudnak feltöltődni, ez tartósabb hiányt is eredményezhet a nyári szárazabb hónapokban.

Solymár nemcsak a budapesti agglomeráció, de Magyarország legnépesebb nagyközsége, 2019-ben 11 277 fő lakott itt. A vízhiány nem újdonság a Budapest környéki agglomerációban, tavaly jó pár településen alakult ki.