A "szalonka monitoring" keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) megbízásából - az Agrárminisztérium támogatásával - a SZIE Vadbiológia Tanszék munkatársai 2020 március elején hat erdei szalonkát jelöltek meg nyomkövető eszközzel a Budapest és Gödöllő közötti térségben. A felhelyezett eszközök nagy pontosságú, GPS alapú helymeghatározással rögzítik a szalonkák tartózkodási helyeit, az adatokat pedig műholdas rendszer segítségével továbbítják a kutatóknak.

Magyarországon 2009 óta folyik az Országos Erdei Szalonka Monitoring Program, amelynek keretében több száz elkötelezett vadászatra jogosult és a jogszabályokat betartó sok száz vadász végez önkéntes munkát. Ez a tudományosan megalapozott adatgyűjtés bizonyítja, hogy a vadászok, a vadászati érdekképviseletek és a tudományos műhelyek egy jó cél érdekében milyen eredményesen tudnak együttműködni.

A műholdas nyomkövetés révén a nyomkövetővel megjelölt szalonkák adatainak vizsgálatával az alábbi fontos kérdésekre kaphatunk válaszokat:

  • A jelölést követően meddig tartózkodtak Magyarországon és mikor indultak tovább?
  • Hova indultak tovább?
  • Milyen gyorsan érték el a költőterületeiket?
  • Mennyi időt töltenek adott területeken?
  • Mikor kezdik meg őszi vonulásukat?

A jeladók az eddigi adatok alapján megfelelően működnek, a jelölt madarakról már eddig is értékes adatok érkeztek. A hat szalonka közül többen már eddig is tekintélyes, több ezer kilométeres távot tettek meg. A részletekkel, és újabb fejleményekkel kapcsolatban a későbbiek során folyamatosan lehet tájékozódni az OMVV révén.