Amíg jogerősen el nem ítélik, nem szűnik meg a csaknem egy éve börtönben ülő Schadl György végrehajtói jogviszonya, és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) élén betöltött elnöki posztja sincs veszélyben – tudta meg a 24.hu.

A végrehajtói kar elnökét tavaly novemberben tartóztatták le abban a büntetőügyben, amiben Völner Pál is gyanúsított. Az ügyészség szerint a hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsított volt igazságügyi államtitkár három éven át kapott rendszeresen kenőpénzt – összesen 83 millió forintot – az MBVK elnökétől.

Schadl az ügyészség gyanúja alapján ennél is jóval több pénzre, több mint 880 millió forint illegális jövedelemre tett szert az államtitkárral kialakított korrupciós kapcsolata révén, nagyobb részt a közbenjárására kinevezett végrehajtók osztalékából.

Csak az ítélet után kell felállnia

A végrehajtók elnöke egy hónap híján egy éve van letartóztatásban, idén pedig már több mint 280 napot töltött munkájától távol. Ennek azért van jelentősége, mert a bírósági végrehajtásról szóló törvény szerint a végrehajtói szolgálat megszűnik, ha a távolléttel érintett napok száma meghaladja egy naptári évben a 275 napot.

Ez esetben a bírósági végrehajtást felügyelő Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke állapítja meg a végrehajtói szolgálat megszűnését – mutatott rá cikkében a kecsup.hu kecskeméti portál.

A felügyeleti hatóság a 24.hu kérdésére azt a tájékoztatást adta, hogy a büntetőügyben érintett végrehajtók szolgálati jogviszonyát a büntetőeljárás megindulásakor felfüggesztették. A felfüggesztés a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart. Ha a bíróság bűnösnek találja az érintetteket, akkor megszüntetik a szolgálati jogviszonyukat. Magyarán addig marad végrehajtó és a kar elnöke – igaz, felfüggesztve – Schadl, amíg jogerősen el nem ítélik őt.