A zeller, Apium graveolens, a zellerfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. B1, B2, C-vitaminban gazdag, ásványianyag és illóolaj tartalma is jelentős. A népi gyógyászatban emésztési panaszok, étvágytalanság esetén alkalmazzák, valamint vízhajtóként - írja a Nébih az "Ételt csak okosan" oldalon.
A zeller a 14 jelölésköteles allergén közé tartozik, az Európai Parlament és Tanács rendelete alapján.
Amennyiben a családban van zellerre allergiás személy, minden összetevőt olvassunk el a csomagolt élelmiszereken, kiemelt figyelemmel járjunk el fűszerek, levesporok esetében, valamint éttermekben az étel rendelésekor érdeklődjünk az összetevőkről pl. húslevesben tradicionálisan belefőznek zellert.
Termesztés
A zeller hidegre érzékeny növény, bőséges, rendszeres öntözést igényel. A tápanyagokban gazdag, könnyű, homokos talaj a legideálisabb számára. Célszerű növényházakban felnevelt palántát vásárolni és a fagyok elmúltával elültetni. A levelek táplálják a gumót, ezért fontos, hogy a gumót csak felhasználás előtt válasszuk el a zöldjétől, így azok frissek lesznek.
Vásárlás
A zellert általában ömlesztve árulják. Vásárláskor válasszunk kisebb vagy közepes darabokat, mert a nagyobbak belseje sokszor szivacsos, bár ez is fogyasztható. Csak száraz zellert vásároljunk, ha a gumó puha, akkor valószínű, hogy fogyasztásra alkalmatlan lehet.
Tárolás
A zellert, akárcsak a többi gyökérzöldséget, célszerű pincében, nyirkos homokban tartani, de fa- vagy műanyag ládában akár az erkélyen is tárolható.
Tisztítás után, a zellergumót kb. 10 napig tárolhatjuk hűtőszekrényben, mélyhűtőben akár néhány hónapig is eláll. Lehetőség szerint alufóliában tároljuk, mert nylonzacskóban elszíneződhet.
Felhasználás
Felhasználás előtt célszerű 10 percre beáztatni, hogy megkönnyítsük a tisztítást. Hámozás után fontos, hogy ismét mossuk meg és utána aprítsuk a számunkra megfelelő módon.
Felhasználható nyersen salátákhoz, jól ízesíti a leveseket, paradicsomos ételeket, főzelékeket, mártásokat, hús- és tojásételeket. A diétás étkeztetésben is fontos szerepe lehet. Szárított, őrölt állapotában jól zárható edényben kell tartani, így kiváló fűszer.
Legolvasottabb

Lakhatatlanná válhat az Alföld, Szegeden különösen nem lesz jó lakni

Svájcból kapott történelmi ütést pénteken a forint

Öngyilkos vásárlási spirálba kerültek a magyarok

Hatályba lép pénteken a sok mobilost érintő, megújított rendelet

Percek alatt szakadt be a forintárfolyam

Visszahívás a szabadságról: rossz hír a munkavállalók számára

Feltárták, mitől lesz rákos minden tizedik európai ember
