A gazdasági válság a magyarországi elektromos szerszámgéppiacon is érezteti hatását. A hazánkban kiemelkedő jelentőséggel bíró szerszámgép-kereskedő boltok forgalma jelentősen visszaesett a professzionális szerszámok eladásának csökkenése miatt.

Az árucsoportok közül továbbra is sarokcsiszolóból értékesítik a legnagyobb mennyiséget. Ezt az árucsoportot azonban magasabb árfekvése miatt értékben megelőzik a fúrók és a fúrókalapácsok csoportjai - tudatta a GfK.

2009. január-augusztusban a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva a teljes piac darab alapon 27,8 százalékkal, értékben pedig 35,2 százalékkal esett vissza.

A válság hatására kialakult fokozott árérzékenység az elektromos szerszámgépek piacán is megfigyelhető. Közvetlenül a gazdasági helyzet drasztikus romlása előtt már érzékelhető volt az a tendencia, miszerint a fogyasztók egy termék kiválasztásakor már nem csak az árat nézik meg, hanem a minőségi tényezőket is figyelembe veszik. Ez a jelenség azonban a gazdasági recesszió hatására eltűnt, és a sajátmárkás, kedvező áron értékesített termékek újra virágkorukat élik egyes kereskedelmi láncokban.

Eladási érték tekintetében a barkács termékeknél kiemelkedő szerepet töltenek be a szerszámgép-kereskedő boltok a magyar piacon. Míg a nyugat-európai országokban a barkácsáruház a legdominánsabb csatorna, addig nálunk nagy jelentőséggel bírnak a szerszámgép-kereskedő boltok.

A válság hatására azonban ez utóbbi csatorna piaci részesedése a tavaly január-augusztus időszakot összehasonlítva 2009 hasonló időszakával értékben 52,7 százalékról 38,1 százalékra esett vissza a professzionális szerszámok eladásának csökkenése miatt. Mindez nyilvánvalóan összefügg az építőipari termelés teljesítményének alakulásával, amely az elmúlt időszakban folyamatos csökkenést mutat a tavalyi gyenge bázishoz képest is.

Annak ellenére, hogy a barkácsáruházak és a hipermarketek szerszámeladásai is elmaradtak az előző év azonos időszakához képest (értékben -15,3 százalékkal), mégis ez a két csatorna részesedése relatív mértékben nőni tudott.