A lakossági megtakarítások növekedése, az öngondoskodás és a pénzügyi tudatosság előtérbe kerülése egyelőre nem tükröződik a biztosítók életbiztosítási díjbevételein. Sőt: a legfrissebb adatok szerint miközben növekszik a lakossági megtakarítási kedv, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) első negyedéves adatai szerint tovább zsugorodtak az életbiztosítási díjbevételek: a biztosítókhoz 114,1 milliárd forint folyt be, ami több mint 3 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.

Az életbiztosítások csökkenő népszerűségét mutatja az is, hogy március végén több, mint 100 ezer darabbal volt kevesebb szerződés, mint egy évvel korábban. Az életbiztosítási szerződések számának csökkenése arra utal, hogy a lejáró, illetve megszűnő szerződéseket nem tudták pótolni az új kötések.

"Úgy tűnik, hogy csak lassan tér vissza az ügyfelek bizalma az életbiztosítások, a biztosító társaságok iránt" - mondta Bunghardt Csaba, a Money & More független pénzügyi tanácsadó cég vezérigazgatója, aki szerint kulcskérdés, hogy a pénzügyi válság következtében megrendült bizalom helyreállásával javuljon a magyarországi alulbiztosítottsági helyzet és a tartós, hosszú távú megtakarítási formák között ismét növekedhet az életbiztosítások szerepe.

Mindez nem pusztán magyar tapasztalat, ugyanakkor jólé érezhető az, hogy az elöregedő társadalmakban egyre nagyobb az igény és a szükség az élet- és betegbiztosítások iránt. Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint Dániában, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Hollandiában, Norvégiában, Ausztriában, Svédországban, Svájcban, illetve Lengyelországban a megkérdezettek mindössze 11 százaléka vélte úgy, hogy megfelelő anyagi biztonsággal rendelkezik a családja arra az esetre, ha mint családfenntartó, esetleg munkanélkülivé válna, súlyos betegségben betegedne meg, illetve hirtelen meghalna. Ráadásul a megkérdezettek mindössze 26 százaléka vélte úgy, hogy a családfenntartó elhalálozása esetén az állam képes lenne a korábbi időszakhoz hasonló ellátást biztosítani a hátramaradottaknak.

Az életbiztosítások - az egyéb más megtakarítási konstrukciókkal együtt - fontos pillérei lehetnek egy család anyagi biztonságának, amit hosszú távra szóló, tudatos pénzügyi tervezéssel lehet megalapozni - vélekedik Bunghardt Csaba.