Ugyanakkor az is mind nyilvánvalóbb, hogy egyre inkább csak az igényes, jó minőségű termékeket keresik - a többi fél áron sem kell. Ezt egyre kevesebb kölcsönzős tudja produkálni, így nem véletlen, hogy a szakmában egyre gyakrabban egyesülnek a különböző cégek, sőt már a nyugati befektetők is megjelentek - és nem csak a Balaton partján.

Bakai Tamás, aki hosszú évek óta Siófokon és Zamárdiban is kölcsönzőt működtet, úgy véli, a vásárlóerő csökkenése jót tett a szakmának, hiszen egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a nagy értékű, ráadásul csak az év egy részében használt eszközök beszerzését. A többek között kerékpár-, kajak-, csónak- és szörfkölcsönzéssel foglalkozó vállalkozó forgalma idén közel tíz százalékkal nőtt.

Bakai szerint jóval többet is ki lehetne hozni az üzletből, ha lenne hozzá tőkéje. Az év elején - nagyrészt hitelből - csaknem hárommillió forintot költött új kerékpárokra és kajakokra, ám ahhoz, hogy az üzlet valóban menjen, ennek tízszeresére lett volna szükség.

A Badacsonyban, Szigligeten és Révfülöpön kölcsönzéssel foglalkozó Major Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. cégvezetője, Major László elmondta, a szakma az elmúlt években - döntően a fejlesztési források hiánya miatt - megtizedelődött. A cégtulajdonos két éve egy ház árát invesztálta új eszközök vásárlásába. Major hozzátette, talán jövőre még kitartanak, ám folyamatosan új beszerzésekre lenne szükség ahhoz, hogy fejlődni is tudjanak.

A vízi sporteszközöknél még nagyobb beruházásokra van szükség. Katona Vendel keszthelyi kölcsönzős szerint a parton immár nemcsak napernyőt és nyugágyat, hanem fürdőruhát, labdát, sakkórát, sőt bográcsot is lehet bérelni, ám ebből nem nagyon lehet megélni. Jóval jövedelmezőbb a villanymotorral felszerelt csónak, ám ennek darabja minimum 600-700 ezer forint. Idén három újat állítottak üzembe, folyamatosan működnek, ugyanakkor gondot jelent, hogy a nagy igénybevétel miatt az egyik jármű szinte mindig üzemen kívül van. Akkor menne a "biznisz" igazán, ha legalább tíz volna belőle. A vállalkozás a szezonon kívül a térségben több szerszámkölcsönzőt is működtet, amelyek a szezonon kívüli megélhetést biztosítják.