Bár sok ellenzője van a liba- és kacsatömésnek, Franciaországban tovább nőtt a hízott máj kedveltsége. A francia piacra megy egyébként a Magyarországon előállított libamáj 80 százaléka.
A NAPI Gazdaság cikke
Megtiltotta XVI. Benedek pápa a libák és kacsák erőszakos tömését, Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger szintén a tömést tiltó törvényt írt alá, a holland királyi családnál pedig már nem szolgálnak föl foie gras-t. Az állatvédők a tömést a szárnyasok életét fenyegető veszélyre hivatkozva ellenzik, a libamáj fogyasztását elvetik, mivel ezen ínyencfalatok szerintük állatkínzás árán kerülnek a tányérokra. A Bloomberg felméréséből ugyanakkor az derül ki, hogy a libamáj szállítóira nincsenek hatással a világszerte megszülető állatvédelmi intézkedések. A harmadik legnagyobb amerikai szupermarket (Sainsbury Plc), valamint egy holland élelmiszerbolt-hálózat (Koninklijke Bijenkorf Beheer) polcairól azonban lekerült a libamáj. Ez azonban nem számít nagy lépésnek, mivel e cégek a döntés előtt is csak kis mennyiségben árusították.
A forgalmazók javára billenti a mérleget, hogy Franciaországban - ahol a libamájat vásárló háztartások aránya 2003-2006 között 39 százalékról 42 százalékra bővült - a kormány 2006 januárjában védett kulturális örökségnek nyilvánította ezt az ételt. Ezzel ugyanolyan védettséget nyújtott neki az állatjogi törvényekkel szemben, mint Spanyolország a bikaviadalnak.
Franciaország szerepe azért is jelentős, mert a világ libamájtermelésének háromnegyedét itt állítják elő. Tavaly az éves termelést a 2000. évi szintről 25 százalékkal, 19 552 tonnára növelte, kivitelét pedig ezen időszak alatt megduplázta. Franciaországon kívül a libamáj főként Spanyolországban és Japánban kelendő. Spanyolország a legnagyobb piac, ami szakértők véleménye szerint főként annak köszönhető, hogy a világ legtalálékonyabb konyhafőnökei közül sokan ott működnek.
Magyarországon 2000-2500 család foglalkozik májlibatartással - mondta lapunknak Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség elnöke. Az EU állatjóléti előírásai között szerepel a szárnyasok tömésére vonatkozó szabályozás, ez a tömés - ami nálunk is bevett gyakorlat - kíméletes végrehajtását írja elő. Az unión belül Franciaország mellett Magyarország a legnagyobb libamáj-előállító: évente 3,5 millió májliba kerül a vágóhidakra. A takarmányárak növekedése az önköltségek emelkedése miatt a libatenyésztőket is érzékenyen érinti. A májliba termelői ára - teljes testre vonatkozóan, májjal együtt - kilogrammonként 470-480 forint között alakul. A fogyasztók egy kilogramm harmadosztályú libamájhoz öt-hatezer forintért juthatnak hozzá, így érthető, hogy a hazai fogyasztás nem számottevő, és inkább exportra termelünk. A magyar libamáj 80 százaléka a francia piacokon talál vevőre.
A gazdaság és az üzleti élet legfrissebb hírei az Economx.hu hírlevelében.
Küldtünk Önnek egy emailt! Nyissa meg és kattintson a Feliratkozás linkre a feliratkozása megerősítéséhez.
Ezután megkapja az Economx.hu Hírleveleit reggel és este.