- Miért rendre az esztendő végén kerülnek fókuszba a tartós befektetési számlák (tbsz)?

- Az adó - és egészségügyi hozzájárulás (eho)-kedvezmény elérése érdekében minden év december 31-ig helyezhetők el tbsz-eken a legalább három évre leköthető tartós megtakarítások.

Jó hír, hogy idén már a Magyar Posta Zrt. hálózatában is elérhetővé vált ez az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő konstrukció. Így a 2015. december 31-ig számlavezetésidíj-mentességet élvező Posta Tartós Befektetési Számlán elhelyezett befektetések kamata/hozama után nem kell adót és eho-t fizetni, ha a számlát a nyitás évét (azaz a gyűjtőévet) követő ötödik esztendő végéig megtartja az ügyfél.

Ha azonban a megtakarítónak a pénzére az ötéves időszakon belül mégis szüksége van, úgy a gyűjtőévet követő harmadik év végén vagy azután megszüntetett tbsz-nél az addig elért hozamokra kedvezményes, 10 százalékos adót kell leróni, a hatszázalékos ehót pedig nem kell megfizetni.

Kardos Miklós

- Milyen tartós befektetési formák közül válogathatunk a postán?

- A postai hálózat kijelölt értékesítési helyein jelenleg a Magyar Posta Befektetési Zrt. által forgalmazott befektetési termékek érhetők el. A forgalmazó nem titkolt szándéka az, hogy a lakosság által szélesebb körben is el lehessen érni azon befektetési termékeket, amelyek az aktuális piaci trendekre fokuszálva a lehető legjobb és legbiztonságosabb megoldásokat nyújthatják.

Kimondottan a tbsz-hez illeszthető az FHB Jelzálogbank Nyrt. által kibocsátott FHB Optimum Kötvény, amely kellemes kiegészítője lehet a karácsonyi készülődésnek, hiszen három évig minden év november 24-én fizeti az időarányos kamatokat. Az első esztendőben a jelenlegi kamatkörnyezetben igencsak vonzó, fix 4,15 százalékos, a további két évben pedig a jegybanki alapkamathoz igazodó, de legalább 2,1 százalékos éves kamatot biztosít. A kötvény lejárata a 2014-ben nyitott tbsz harmadik lekötési évének végéhez igazodik, amikor eho-mentesen és kedvezményes, 10 százalékos hozamot terhelő adó megfizetése mellett lehet a tőke és a hozam összegéhez jutni. Ez előnyös azok számára, akik a jelenleg 2,1 százalékos jegybanki alapkamat növekedésére számítanak és a változó kamatozás kockázatát egy garantált minimumkamat kifizetésével enyhítenék.

Hosszabb távra jó választás lehet a Bónusz Magyar Államkötvény, valamint a Prémium Magyar Államkötvény, hiszen vonzó, fix kamatprémiumuk mellett kamatozásuk a piaci hozamokhoz, illetve az inflációhoz igazodik. Így pedig változó (csökkenő vagy emelkedő) hozam-, illetve inflációs környezetben egyaránt versenyképes hozamot biztosíthatnak. Emellett az államkötvények a legbiztonságosabb befektetési formák közé tartoznak, hiszen a futamidő alatt esedékes kamatok kifizetésére, valamint lejáratig történő tartáskor a tőke visszafizetésére a magyar állam vállal kötelezettséget.

- Miért érdemes a postát választani, ha megtakarított pénzünket szeretnénk fialtatni?

- Nem kell messzire menni az ügyintézéshez, hiszen a Magyar Posta Zrt. az egyik legnagyobb országos hálózattal rendelkező szolgáltatóként jelenleg 346 postahelyen kínálja befektetési termékeit, ezen felül a www.postamegtakaritas.hu címen elérhető e-Befektetés értékpapír-kereskedési szolgáltatás biztosítja a kényelmes, gyors online ügyintézést.

Érdemes válogatni a dinamikusan bővülő termékpalettából, hiszen olcsón, alacsony költség mellett elérhetőek az ügyfél igényeihez, céljaihoz és kockázatvállalási hajlandóságához jól illeszkedő befektetési formák.