A KDNP 2017 tavaszán nyújtotta be a parlamenthez a végrehajtási törvényt módosító javaslatait azzal az indokkal, hogy a bankok és a követeléskezelők megpróbálják kifosztani az embereket, hiszen a fizetésképtelen adósok lakásait többségében a becsérték alatt árverezik el. Idén viszont nagy csendben újra módosítottak a végrehajtási törvényen mégpedig a lazítás irányába - derül ki az Azenpénzem.hu cikkéből.

A jogszabály legdurvább változásai 2021. január 1-jén lépnek hatálya. Az átszabást egy mondatban úgy lehetne összefoglalni, hogy gyorsító sávra terelik az árveréseket. Az ingóságok elektronikus árverésének négy szakasza lesz, amelynek végén egy 1,5 millió forintos összértékű biciklit akár 15 ezer, egy Renault autót pedig 5600 forintért is megszerezheti valaki, miközben adós nyakában alighanem marad még bőven tartozás.

Az ingatlanok 60 napos árverési időszakát három szakaszra bontják (1-20, 21-40, 41-60 nap). Az egyik szakaszból a másikba itt is automatikus a továbblépés. Érvényes ajánlat először a kikiáltási ár 90 százalékán, a következő szakaszban nem lakóingatlanra 70 százalékon, lakóingatlanra 80 százalékon tehető. Végül az előbbi fele áron, az utóbbi 70 százalékon vehető meg.

Olyan lakásra, amely a magánszemély adósnak az egyetlen lakóingatlana, benne lakik, és a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban is benne lakott, mindhárom szakaszban csak 100 százalékos ajánlat tehető. Ha azonban a lakóingatlan árverezése iránti hirdetmény közzététele óta egy év eltelt, és a lakóingatlant még nem sikerült értékesíteni, a kikiáltási ár 90 százalékán tehető vételi ajánlat. Amennyiben továbbra sincs licit, akkor a kikiáltási árat lakóingatlan esetén is le lehet szállítani a becsérték feléig.