Megoszlott a hatóság és a távközlési piac szereplőinek véleménye a versenyről, az elért eredményekről azon a mai nyilvános meghallgatáson, amelyet a szabaddá tehető frekvenciák hasznosítása és egy negyedik mobiltelefon társaság megjelenéséről rendezett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH). Aranyosné Börcs Janka, az NMHH Hivatalának főigazgatója egyebek között elmondta: Magyarországon a lakosság 40 százaléka számára nem elérhető a mobil szélessáv, a 17,2 százalékos mobilszélessávú penetrációval pedig hazánk sereghajtó Európában. Bár a mobil intrenet használat nő, de üteme elmarad az uniós átlagtól, és az aktív előfizetők átlagos adatforgalma pedig csökken. A hatóság ezen a helyzeten is szeretne változtatni, ennek érdekében újabb frekvenciákat akar piacra dobni, a 800 és a 2600 MHz-es tartományokban, míg a 900-1800-2100-es MHz-es frekvenciák újraosztását is célul tűzi ki.

A távközlési cégek abban egyet értenek a hatósággal, hogy a szélessáv minél hamarabb nagyobb tömegek számára is elérhető legyen - fogalmazott a Telenor képviseletében Drozdy Győző. A verseny megítélésben azonban már nem értett egyet a hatóság képviselőjével, szerintük ugyanis napjainkban is komoly verseny van a piacon, a hatóság azonban adós azzal, hogy pontosan minek alapján állítja az ellenkezőékezőjét.

Jöhetne az állami szereplő is, de csak ha nem torzítja a piacot

A Telenornak nincs kifogása egy negyedik mobiltelefon szereplő megjelenése ellen, de csak akkor, ha az nem a piacot torzító módon lép versenybe. Drozdy kifogásolta, hogy az NMHH spektrum stratégiája nem foglalkozik a hangpiaccal, márpedig ehhez is szükség van a frekvenciára, s a 900-1800-2100-es tartományok újra felosztását csak úgy hajtsák végre, hogy annak során ne sérüljön a hangszolgáltatás. Az új (a 800 és a 2600  MHz-es) frekvenciák értékesítését azért is tartja fontosnak Drozdy, hogy a jelenlegiek mellett új szolgáltatásokkal jelenhessenek meg a cégek.

A Magyar Telekom képviseletében felszólaló Kövesdi Gabriella egyetértett a Telenorral, Drozdy által elmondottakat pedig azzal egészítette ki, hogy a mobil szélessávú fejlesztés mellett a hatóság tartsa szem előtt a vezetékes szélessávú fejlesztést is. A Telekom szakembere azt is kiemelte, hogy az adórendszerben bekövetkezett, a cégeket érintő változásokat a hatóság majd vegye figyelembe például a frekvencia díjak megállapításakor.

Konszolidáció zajlik

Marchhart Pál, a Vodafone képviseletében arra hívta fel a hatóság figyelmét, hogy Európában egy hálózatkonszolidációs folyamat megy végre, Ausztriában például a négyből három lesz, s ezt is figyelembe kell vennie a hatóságnak akkor, amikor a negyedik szolgálató piaci szerepéről gondolkodik. Ez azt jelenti, hogy a hatóságnak le kellene mondani a negyedik szolgáltató megjelenéséről, de a Vodafone azt kéri, hogy azok a kedvezmények, amelyeket a cég megkap, ne haladják meg azt, amit a Vodafone élvezett, amikor piacra lépett.

Ezzel a negyedik mobiltelefon társaság, az MPVI Mobil képviseletében felszólaló Tankó Zoltán is egyetértett. Szerinte az új szereplőre azért is szükség van, mert a piaci részesedések nem változtat az elmúlt időben, "valamit be kell dobni, hogy a piac megmozduljon".