A pénzügyi, biztosítási termékek minőségi közvetítése érdekében a szakmának, de a szabályozó szerveknek is sokat kell tenniük - hangzott el a Magyar Biztosítási Alkuszok Szövetségének (MABIASZ) éves konferenciáján. Püski András a MABIASZ Elnöke és Nátrán Roland pénzügypolitikáért felelős helyettes-államtitkár egyetértett abban, hogy a hazai biztosítás problémáinak megoldása nem képzelhető el az alkusztársadalommal folytatott együttműködés nélkül.

Pandurics Anett, a Posta Biztosító vezérigazgatója, a Magyar Biztosítók Szövetségének alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt tíz évben nominális fejlődés nem következett be a biztosítók díjbevételében, sőt mi több, az utolsó három évben már reálértékben számítva is csökkenésről beszélhetünk. A magán-nyugdíjpénztárak államosítása, a különadó és a természeti katasztrófák miatt elszenvedett veszteségek nyomán a piac összességében tavaly már veszteséges lett, s további gondok magasodnak a szakma előtt.
A piac további problémája a résztvevők szerint, hogy az 1991-93-as években, az életbiztosítási bumm idején megkötött szerződések rövidesen lejárnak, így további jelentős díjbevételek kerülhetnek ki az ágazatból. Mások szerint ez ugyanakkor lehetőséget is teremt, hiszen a felszabaduló forrásokat az ügyfelek újabb biztosításokba fektethetik. E téren teret kell nyernie az öngondoskodásnak, hiszen nemzetközi példák is mutatják, hogy az állam mellett ugyanis további két pillér is kell az aktív keresőként megszokott életszínvonal a nyugdíjas években való biztosítására. Ebből az egyik a nyugdíj-előtakarékossági biztosítás, a második pedig a Nyugat-Európában és a tengerentúlon tradicionálisnak számító vállalati nyugdíjkassza - ez utóbbi láb hazánkban egyelőre gyerekcipőben van. .
A biztosítók jövőjét firtató vita során egyértelmű volt az az álláspont, hogy a cégek jelentős része további karcsúsítás, szervezet-átalakítás, kiszervezés előtt áll, mint ahogy az is bizonyosnak látszik, hogy a termékek egyszerűsítése, on-line felületre vitele és így díjalapú összehasonlíthatóvá tétele - miként az a kgfb mellett immár a Casco- és a lakásbiztosítási piacon már látszik is - komoly díjversenyt, s ezzel párhuzamosan a piac átrendeződését hozza magával. A kérdés az, hogy az olcsó árakat kereső ügyféltendenciák mikor mennek immár a nyújtott szolgáltatások rovására. Püski András szerint az alkuszok minden eddiginél fontosabb feladata lesz a jövőben, hogy az egyes biztosítók által kínált termékek tartalma és a díjak mellett az adott biztosító kárrendezési és adminisztrációs, illetve ügyfélszolgálati munkájáról is tájékoztassák ügyfeleiket - csak így lehet megakadályozni a szakember szerint a szolgáltatási színvonal csökkenését.
Hasonlóan a kockázatokra figyelmeztet az egyszerűsített, "dobozos" lakásbiztosításokkal kapcsolatban a másik alkusszövetség a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) is. A tömegesen megköthető biztosítások legfeljebb egy átlagos ügyfél átlagos igényeire lettek kialakítva. A lakásbiztosítás által kínált védelem ezért csak akkor lesz optimális, ha a biztosítani kívánt ingatlant szakértőnek is bemutatjuk, akik sok olyan egyedi szempontra is fel tudják hívni a figyelmet, amelyekre magunktól nem figyelnénk - hangsúlyozza Papp Lajos, a FBAMSZ elnöke. Egy ilyen szakértő, alkusz segítségével elkerülhetjük, hogy olyan szerződést kössünk, amely bizonyos feltételek fennállása esetén például kizáró ok lehet a kártérítési igény érvényesítésére - kevesen tudják ma a biztosítást kötők például, hogy az ajtón lévő zárat elfogadja-e betörés esetén okozott kár esetén a biztosító. Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a lakásban található ingóságok esetében bizonyos társaságok egydi limitértéket határoznak meg, így ha nem tüntettük fel külön is plazmatévénket, értékének töredékét kaphatjuk meg esetleg. Az alkuszok épp ezért segítenek ingóságok értékének becslésében, és testre szabott kiegészítő biztosításokat is javasolnak. Az alkuszok tapasztalatai szerint a lakásbiztosítások megkötésekor kevés figyelmet szentelünk a részleteknek, ez pedig alulbiztosítottsághoz vezet - ezt a trendet félő, hogy csak erősíteni fogják a diszkont árú dobozos-biztosítások. Papp Lajos szerint pedig nem árt körülnézni: az elmúlt évekhez képest számottevően bővült az új lakásbiztosítási-konstrukciók által fedezett káresemények köre.