Augusztus 31-én minden dolgozónak megszűnt a munkaviszonya - írta a Boon, megemlítve azt is, hogy Koleszár Sándor, Hollóháza polgármestere speciális közmunkakeretet kért a településnek, mert legalább 100 hollóházi porcelángyári dolgozónak a munkanélküli járadék lejárta után nem marad más jövedelme, csak az önkormányzati segély. Ehhez pedig önerőt kellene biztosítani az önkormányzatnak, amire nincs keret, hiszen így is ötmilliós adóssággal küzd a hegyközi település.

A honlap tudósítása emlékeztet arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. májusban döntött úgy, hogy a többségi tulajdonában lévő Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. működtetését jogutód nélkül megszünteti.

Koleszár Sándor elmondta azt is: a porcelángyár területén szeptembertől megkezdi működését egy cég, amely azonban csak mintegy ötven embert vesz át a most elbocsátott kétszázból.

Egyelőre kilencven dolgozóval kezdi meg a porcelán-, kőedény-, valamint finomkerámia gyártást szeptember 1-én a százszázalékos állami tulajdonú Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. Hollóházán, a porcelángyár területén - közölte Pálfi József, a cég ügyvezetője az MTI-vel szerdán.

A termelésben dolgozók közül 66-an a felszámolás alatt álló, ugyancsak többségében állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra (HPM) Zrt-től kerülnek át az új üzemhez.

Pálfi József elmondta: céljuk az, hogy tovább folytassák a hollóházi porcelángyártást, egyben visszanyúljanak a hagyományokhoz, vagyis a kőedény- és finomkerámia gyártáshoz.

A most átvett munkavállalókkal együtt a hitelei és veszteséges működése miatt felszámolásra ítélt porcelángyár dolgozói közel felének tudnak munkát adni az üzemben.

Az egyelőre bérmunkában folyó kőedény- és finomkerámia gyártás várható felfutásával azonban egy éven belül visszaállítható a jelenlegi foglalkoztatási szint a településen.

Az épületet és az eszközöket a felszámolótól vették bérbe a termeléshez - közölte az ügyvezető, aki emlékeztetett arra, hogy a gazdasági, pénzügyi válság miatt a finomporcelán gyártása szinte egész Európában megszűnt.

Az MTI májusban adott hírt arról, hogy fizetésképtelenné vált a hollóházi porcelángyár, a cég ellen felszámolási eljárás indult. A cég többségi tulajdonosa, az MNV a hollóházi kőedény- és porcelángyártás hagyományainak őrzésére és fenntartására, valamint a térség foglalkoztatására új stratégiát dolgozott ki, amelyet egy 100 százalékos állami tulajdonú társaság keretein belül valósít meg.

A Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. hosszú évek óta kritikus likviditási helyzetben volt, részben a korábbi évekről felhalmozódott tartozásai, részben pedig az európai és hazai porcelániparban már 2007-től érzékelhető termelési és értékesítési gondokat, drasztikus árbevétel-csökkenést előidézőző általános gazdasági válsághelyzet miatt - tudatta akkor az MNV, megjegyezve azt is: a társaság a tulajdonosi kölcsönök ellenére is veszteséges maradt, a reorganizációs eljárás sem járt sikerrel.