Május 15-étől emeli a bankszámlák költségeit a Budapest Bank. A CIB június 1-jétől drágít, a K&H a magasabb betétbiztosítási díjakra hivatkozva lép ugyanekkortól egy újabbat (áprilisban már növelték a díjakat). Az MKB kínálatában már most sincs szinte egyetlen korábbi számlacsomag sem - írja a pénzügyi portál.

Az MKB e hónapban felfüggesztette a Praktika, a Perspektíva és az Ambíció, a Digit@ll számlacsomagja értékesítését is. A múlt héten a Díjcsökkentő Prémium szolgáltatáscsomagot is kivezették. A portál kalkulációi szerint az ügyfelek a régebbi számlákkal jobban járnak, az új Extra elnevezéssel futó csomag ugyanis drágább.

QP | Quality Placement

A K&H április 1-jétől emelt. Ahogy az infláció, a drágítás sem volt nagy mértékű. Például a lakossági számlák havi díja 13 forinttal lett magasabb, a kártya éves díja körülbelül 160 forinttal emelkedett. A CIB ügyfelei június 1-jétől tapasztalhatnak magasabb költségeket. Például az Eco havi díja majdnem 60 forinttal, az ECO plusszé pedig 120 forinttal nő.

A Budapest Bank (BB) az előző évi gyakorlatának megfelelően május közepétől tulajdonképpen szintén minden díját emeli. A drágulás általában nem egészen 3 százalékos, de például a számlájukat nem használók (azon így persze legalább 5 ezer forintot sem tartók) díja az eredetileg kedvezőbb csomagokban több mint 5 százalékkal, havi 1233 forintra nő. Az OTP május 1-jétől a Prémium szolgáltatás kedvezményes feltételeit szigorítja. Májustól az elvárt megtakarítás 7,5 millió, a havi jövedelem pedig 500 ezer forint lesz.

A drágítás nem meglepő, a bankok akkor tennék olcsóbbá a számlacsomagokat az MNB elvárásainak megfelelően, ha előbb csökkenne a tranzakciós illeték. Az ezzel kapcsolatos terveket azonban márciusban a kormány levette a napirendről.