A munkanélküliek átlagos létszáma a KSH szerint 2020. május-júliusi időszakban 224 ezer fő volt, ami 4,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Ez jelentős növekedés a járvány előtti időszakhoz képest, 2019. december és 2020. február között ugyanis a mért ráta 3,5 százalék volt, a munkanélküliek átlagos létszám pedig 164 ezer fő volt.

Az első hullám lecsengését követően ismét csökkenni kezdett a munkanélküliek száma, júliusban 23 ezer fővel kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván, mint júniusban. A kérdés, hogy a második hullám idején fenntartható lesz-e a munkanélküliek számának további csökkenése vagy sem - ez nagyrészt attól függ, hogy meddig folytatható az első hullám vége óta tartó gazdaságélénkítés.

A Bank360.hu pénzügyi szakportál több lehetőséget is felvázolt azok számára, akik a bizonytalan helyzet miatt aggódnak a pénzügyeik miatt, és szeretnék magukat bebiztosítani.

Változás a törlesztési moratóriumnál: vannak, akik 2021. júniusig védettek

A nehezebb anyagi helyzetben lévők számára a törlesztési moratórium kézenfekvő megoldást jelent, hiszen dönthetnek úgy, nem fizetik törlesztőiket. 2020 végéig ez a lehetőség minden adós számára adott, 2021. június 30-ig pedig

  • a gyermeket nevelő családok,
  • a nyugdíjasok,
  • a munkanélküliek és
  • a közfoglalkoztatottak élhetnek a lehetőséggel.

Fontos szabály, hogy a törlesztés felfüggesztése a moratórium ideje alatt bármikor visszavonható, szükség esetén pedig ismét be lehet lépni a moratóriumba.

A szüneteltetés hátránya, hogy az elmaradt törlesztőrészleteket a moratórium után meg kell fizetni. Mivel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szabályozása szerint a moratórium utáni havi teher nem lehet magasabb, mint az eredetileg megállapított törlesztőrészlet, a moratórium a futamidő kitolásával jár együtt.

A hitelfedezeti biztosítás jól jöhet, ha gond van a törlesztéssel

A hitelfedezeti biztosítás arra az esetre nyújt védelmet, ha valami miatt nem tud az adós törleszteni. Ez úgy történik, hogy a szerződésben szereplő biztosítási esemény bekövetkezte esetén a biztosító meghatározott ideig átvállalja a havi törlesztőrészlet kifizetését - bizonyos esetekben pedig a teljes hátralévő tartozást kifizeti.

Ilyen nemcsak lakáshitel mellé, hanem szabad felhasználású személyi kölcsön mellé is lehet kötni, akár a futamidő alatt is. Jellemzően az alábbi kockázati események bekövetkezte során téríti a törlesztőrészletet a biztosító:

  • munkanélküliség,
  • keresőképtelenség,
  • egészségkárosodás,
  • rokkantság,
  • tartós betegség,
  • bármely okú halál.

A biztosítási díjat általában a rendszeres havi törlesztőrészlethez vagy a teljes hitelösszeghez viszonyítva állapítják meg.

Jövedelempótló biztosítás

Munkahely elvesztésénél vagy keresőképtelenség esetén szintén hasznos pénzügyi eszköz lehet egy jövedelembiztosítás, amely a biztosítási esemény bekövetkezte után meghatározott ideig biztosítja a korábbi jövedelmünk egy részét. A térítés akár hat hónapon át is tarthat, a kapott összeg pedig szabadon felhasználható.

Fontos, hogy a hitelfedezeti és a jövedelempótló biztosításnál általában számolni kell várakozási idővel, ami azt jelenti, hogy a biztosítás megkötése után nem kezdődik meg azonnal a biztosító kockázatvállalása - csak néhány hónappal később. Erről érdemes informálódni a szerződés megkötése előtt, ahogy arra is, hogy melyek azok a kizárások, amelyek miatt eleshet a szerződő a térítéstől.

Nem mindegy, milyen biztosítást köt

A biztosítás megkötése előtt érdemes átgondolni, melyik termékre miért van szükség, illetve a kifizetett díjért cserébe milyen térítésre lehet számítani, ha bekövetkezik valamelyik biztosítási esemény. Ez azért fontos, mert előfordulhat, hogy valaki ugyanazért a szolgáltatásért többször is fizet, de nem nyer vele többet: például ha már van egy meglévő, egyszerű kockázati életbiztosítás, amely haláleset és rokkantság esetén fizet, akkor azt célszerűbb lehet egy olcsóbb jövedelempótló biztosítással kombinálni, amely munkanélküliség és keresőképtelenség esetén térít - hiszen így is ugyanazokra a biztosítási eseményekre szólnak a szerződések, mint egy hitelfedezeti biztosításnál, csak olcsóbban.