A politikus hétfőn, a bánya gyülekezőjében tartott munkásgyűlésen hangsúlyozta: igaza van mindazoknak, akik azt mondják, hogy a társaság gazdaságos működtetéséhez a forrásokat nem lehet örökké garantálni, és abban is van igazság, hogy az erőmű műszaki állapota és légszennyező volta nem teszi lehetővé a hosszú távú működést, a megoldáshoz azonban az itt dolgozó 1200 ember és családjuk életét is figyelembe kellett venni.

"Az első Orbán-kormány hozta meg a döntést, hogy a retrofit beruházást meg kell valósítani, és ennek következtében 2014-ig fog működni az erőmű és bánya integrációja. Nyolc év átmeneti, bizonytalan helyzetet követően, és a társaság ellehetetlenülését eredményező felelőtlen vállalatvezetés után eljutottunk odáig, hogy a második Orbán-kormány a 2002-ben tett vállalást hajtja most végre, és ennek köszönhetően 2012-ig működhet a bánya és 2014-ig az erőmű" - jelentette ki Bencsik János.

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a Kapolyi László tulajdonába tartozó cégekkel kötött áramvásárlási szerződések miatt közel 20 milliárd forintos tartozást kellett kezelnie a Vértesi Erőműnek és anyavállalatának, a Magyar Villamos Műveknek.

A felelősség kérdéséről a politikus kijelentette, hogy "ezzel kapcsolatosan az MVM a szükséges jogi lépéseket korábban megtette, és tudomásom szerint ismételten megerősítette."

A márkushegyi bányában tartott munkásgyűlés előtt az MVM közleményben jelentette be, hogy megegyezett a Vértesi Erőmű hitelezőivel. Az oroszlányi vállalat a korábbi kártérítési összegeken túl 5,6 milliárd forintot fizet ki a hitelezőknek. Az összeg kiegyenlítését az MVM-től kapott 4 milliárdos kölcsön teszi lehetővé, amelyet az erőmű 2014-ig visszafizet az anyavállalatnak.

"Oroszlány számára stratégiai fontosságú az erőmű további működtetése, 650 bányász munkahelyének megőrzése" - jelentette ki a munkásgyűlésen Takács Károly, a város fideszes polgármestere, az erőmű egykori vezetője.

A polgármester rámutatott, az erőmű bezárásáig meg kell teremteni Oroszlány 20-30 évre szóló új távhő-ellátását, és az is feladatot ad a városban élőknek, hogy a szénfillérből származó támogatás 2018-ig felhasználható a bányaterület rekultivációjára.