Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapest Airport (BA) számára elsődleges szempont a repülésbiztonság; az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) szabályozásaival összhangban ezért szeptemberben nagyszabású gurulóút- és futópálya-felújítási munkák kezdődnek a repülőtéren - írja augusztusi repülőtéri értesítőjében a BA.

A szakemberek több szakaszon kiszélesítik a B3-B5 gurulóutak teherbíró felületeit és padkáit, megújulnak a csapadékelvezető rendszerek és a fénytechnikai hálózat is. A fejlesztés két ütemben valósul meg, az első ütem várhatóan augusztus 8-tól december elejéig tart, a projekt összköltsége eléri a 3,5 milliárd forintot (9 millió eurót).

Ezzel párhuzamosan a BA növekvő cargo forgalmának gördülékeny kiszolgálása érdekében megkezdődik a BUD Cargo City forgalmi előterének bővítése is, amelynek köszönhetően a jövőben párhuzamosan - a jelenlegi kettő helyett - már akár négy F kategóriás cargo repülőgép kiszolgálása is megvalósulhat. Azt előtérbővítés 3,9 milliárd forintból (9,8 millió euróból valósul meg) - írja a BA.

Visszatért az utazási kedv

Júliusban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma elérte a 1 294 608 főt, amely a járvány előtti, 2019-es szint 80 százaléka, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig több mint 140 százalékos növekedést jelent. A BA szerint mind technológiai, mind infrastrukturális szempontból felkészülten, elegendő munkaerővel készült a nyári időszakra; az utasforgalom kezelése a magas utasszám mellett is gördülékeny és folyamatos.

Júliusban az öt legnépszerűbb úti cél az utasok körében

  • London,
  • Tel Aviv,
  • Antalya,
  • Amszterdam és
  • Frankfurt volt.

A cargo forgalom a globálisan jellemző légiáru-szállítási volumencsökkenés ellenére is stabil; a vállalat az év hetedik hónapjában 14 647 tonna árut kezelt. Habár a cargo növekedés üteme a budapesti légikikötőben is csökkent tavasz óta, az első hét hónapban összesen 113 181 tonna légiáru fordult meg a budapesti repülőtéren, 11 százalékkal több, mint 2021 januárja és júliusa között, és 47 százalékkal több, mint a világjárványt megelőző, 2019-es év júliusig tartó időszakában - közölte a budapesti reptér üzemeltetője.