A zöldborsó- és csemegekukorica-termesztés stratégiai ágazat Magyarországon: a hazai hűtő- és konzervipar alapanyag-felvásárlásának hetven-nyolcvan százalékát e két növényfajta adja.

Az ipari zöldségtermesztés évek óta problémákkal küzd, ezeknek a megoldását az idei szezon sem segítette – állapított meg a FruitVeB körképe. Már a tavaszi termeltetési szerződésekkel összefüggő tárgyalások során eldőlt, hogy – az előző évek rossz terméseredményei után visszaeső termelői kedv miatt – sok feldolgozó nem tud elegendő zöldborsóra szerződni. Az alapanyaghiány mellett így már előre látható, hogy csemegekukoricából is kisebb lesz a termés.

Az idei szezonban szinte végig kedvezőtlen volt az időjárás. A kifejezetten hideg április–májusi időszak miatt a zöldborsó és részben a korai fővetésű csemegekukorica lassan fejlődött. Így elsősorban a zöldborsó betakarítása mintegy tíznapos csúszással kezdődött, ami szintén ekkora késést okozott a feldolgozóknál.

A zöldborsószezon lerövidülése az egyébként is szűkös másodvetésű csemegekukoricában további késedelmet vagy területi kiesést okoz - írta a napilap.

A zöldborsó vetésterülete 18–21 ezer hektár, átlagos termésmennyisége 80–120 ezer tonna. Csemegekukoricát 30–35 ezer hektáron termesztenek, átlagos mennyisége 500–550 ezer tonna.