A BKV-nál - mivel idén már nincs mód az egyeztetésekre - január elsejétől nem lesz kollektív szerződés, a cég így a munka törvénykönyve szerint fog működni - idézte Kocsis Istvánt a Magyar Távirati Iroda.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője elmondta: mivel munkaügyi kollektív vitát kezdeményeztek, így akár hét napon belül is sztrájkba léphetnek. Szerinte komoly működési zavarokat fog okozni a kollektív szerződés hiánya és ezt az utasok is meg fogják érezni.

Borulhat az egész menetrend már január elsején is, mert teljesen más szabályok lesznek érvényesek például a pihenőidőkre - tette hozzá.

Amennyiben elfogadták volna a munkáltató ajánlatát, az mintegy 10 százalékos nettó bércsökkenéssel járt volna - fűzte hozzá. Hangsúlyozta, nem értenek egyet azzal, hogy a munkavállalók zsebén keresztül próbálják megoldani a "finanszírozatlanságot". Nem az utazóknak és nem a munkavállalóknak kell ezt megfizetniük - tette hozzá.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke azt hangsúlyozta: megtettek mindent annak érdekében, hogy megállapodás szülessen. Javasolták azt is, hogy a jelenleg érvényes ksz-t egy hónappal hosszabbítsák meg, de ezt a BKV vezetése nem támogatta. Kiemelte: nem lehet megengedni, hogy az ország egyik legnagyobb vállalata ksz nélkül maradjon.

A kollektív szerződésről még nyáron kezdődtek a tárgyalások, mivel az 2009. december 31-én lejár.