Az amerikai biztonsági tanácsadó éves biztonsági jelentése szerint Magyarországon a spamek küldése és a kéretlen levelek terjesztését segítő botnet hálózatok működési aránya kiemelkedően magas. A Magyarországról kiküldött kéretlen levelek aránya a régióban 9,1 százalék, messze megelőzve Lengyelországot (5,5 százalék) és Ukrajnát (1,1 százalék). A botnetek működését tekintve Magyarország világviszonylatban a 6. helyen áll, Európából csak Olaszország előzi meg.

Makay Kálmán, a Symantec vezető rendszermérnöke szerint mivel a vállalkozások és nemzetek elleni támadásokkal folyamatosan találkozni lehet a címlapokon, így egyre közömbösebben szemléljük a kiberbűnözés mértékét és gyorsulását. A fejlett bűnözői csoportok ma már az állami háttérrel rendelkező támadók tapasztalataira alapozva működnek, hatalmas forrásokkal és magasan képzett technikai stábbal rendelkeznek.

Új generációs kártevők fenyegetnek

A biztonsági jelentés szerint a zsarolóvírusok száma töretlenül növekedett, a mutációk gyorsan fejlődtek az elmúlt időszakban. A képernyőt zároló kártevőket felváltották a fájlokat titkosító zsarolóvírusok, amelyek a számítógépeken kívül ma már veszélyt jelentenek a mobileszközökre, valamint a Mac és Linux rendszerekre is. A bűnözők egyre intenzívebben kutatják a hálózatba kapcsolt eszközök támadhatóságát, így várhatóan a nagyvállalatok lesznek a következő áldozatai a zsarolóvírusok új generációjának.

A felmérés szerint az adatszivárgás továbbra is nagy hatással van a vállalatok életére. Tavaly év végén 191 millió felhasználói adat került illetéktelen kezekbe. Valószínűleg ez volt minden idők legnagyobb adatvesztése, de kilenc további óriás (több mint 10 millió ellopott adat) adatszivárgás is történt tavaly. A hivatalos adatok szerint 429 millió felhasználói adatot loptak el a bűnözők 2015-ben, mivel azonban 85 százalékkal emelkedett azoknak a vállalatoknak a száma, amelyek nem jelentették az ellopott adatok pontos számát, a Symantec becslése szerint a valós szám meghaladják a félmilliárdot.

A weboldalak háromnegyede sérülékeny

A tájékoztatás szerint a weboldalak 75 százaléka sérülékeny, 2015-ben minden egyes nap több mint egymillió webes támadást regisztráltak a szakemberek. A weboldalak 16 százalékán kritikus sebezhetőségek vannak, amelyeket szinte erőfeszítés nélkül használhatnak ki a támadók, majd megszerezhetik a teljes hozzáférést az oldalhoz, és saját céljukra használhatják fel.

A vállalatok dolgozóit célzó adathalász támadások 55 százalékkal emelkedtek 2015-ben. A kormányzati szerveket vagy a pénzügyi szolgáltatókat legalább egyszer támadás érte, míg a kibertámadásokat elszenvedő nagyvállalatok esetében a sikeres akciók száma tavaly átlagosan 3,6 volt. Az adathalász támadások 43 százaléka a kis- és közepes cégeket célozta.

A Symantec beszámol arról is, hogy tavaly 100 millió hamis technikai ügyfélszolgálathoz kapcsolódó átverést blokkolt. A kiberbűnözők újra alkalmazzák a hamis technikai ügyfélszolgálatokkal kapcsolatos átveréseket, számuk 200 százalékkal emelkedett. Az új támadások alkalmával a bűnözők hamis riasztásokat küldenek a felhasználók készülékeire, amelyek a bűnözők által működtetett telefonos ügyfélszolgálatokra irányítják a felhasználókat - ismerteti a biztonsági szakértő cég.