A 12 indikátorra épülő kutatás szerint eladósodottságban a megyei jogú városok sokkal rosszabbul állnak, mint a fővárosi kerületek. A XIII. kerület a legtöbb mutató tekintetében veri a mezőnyt: eladósodottságát tekintve a legkedvezőbb helyzetben van, fejlődő közfoglalkoztatási programmal bír, és magas összegűek a jóléti kiadások, valamint sporttámogatásra is nagy összeget költ.


Hódmezővásárhely viszont az egy főre jutó eladósodottság miatt a lista legvégén szerepel. A kutatók azonban megjegyzik, hogy a kért adatoknak csak a 7,27 százalékához jutottak hozzá, ám szerintük ez sem javította a város mutatóit.


Eladósodottság


A teljes adósságállományt tekintve a legeladósodottabb Pécs (Fidesz-KDNP). A város - amelynek a tavaly tavaszi időközi választások óta van jobboldali vezetése - ugyan 2009-hez képest csökkentette tartozásait, de még így is 30 milliárd forint felett van. Szolnok (Fidesz-KDNP), Kaposvár (Fidesz-KDNP), Debrecen (Fidesz) és Szeged (MSZP-SZDSZ) is 20 milliárd körüli adósságálománnyal küzd.



Az egy főre jutó adósságállományt alapul véve a legrosszabb helyzetben Hódmezővásárhely (Fidesz-KDNP), az V. kerület (Fidesz-KDNP) és Kaposvár (Fidesz-KDNP) van. A legjobb helyzetben a XIII. kerület van, itt a legalacsonyabb az egy főre jutó adósság, ezt követi a XIX. kerület.


Amögött, hogy elsősorban a Fidesz-KDNP vezette önkormányzatok küzdenek hatalmas adóssággal, a Progresszív Intézet kutatói szerint az a gazdaságpolitikai döntés húzódik meg, miszerint a 2006 óta tartó megszorításokra és a válságra nem a közkiadások lefaragásával reagált, hanem egyre nagyobb mértékű kötvénykibocsátással. Utóbbi negatív hatásai ráadásul csak a következő években éreződik majd, amikor a kibocsátott kötvényeket törleszteni kell - teszik hozzá a tanulmány készítői.



Az intézet kutatása ugyanakkor megjegyzi, hogy néhány kivételtől eltekintve az önkormányzatok az utóbbi négy évben jelentősen növelték adósságállományukat. Ellenpéldaként a szocialista vezetésű XIII. kerületet - amelynek 2006-os 1,2 milliárd forintos adósságállományát 2010-re 191 millió forintra csökkentette - és a fideszes irányítású győri önkormányzatot - amely 6 milliárd forintos adósságát mintegy 400 millióra mérsékelte - említi.


A tanulmány arra is rámutat, hogy a válság, de vélhetően különösen az államháztartás stabilizálása céljából a 2010-es költségvetésben végrehajtott forráselvonás az önkormányzati szférában a jóléti ráfordítások csökkenését vonta maga után. Érdekességként azonban megjegyzik a kutatók, hogy 2009. évben, amikor pedig a válság hatásait már Magyarországon is jócskán lehetett érezni, az elérhető adatok alapján nem volt olyan önkormányzat, amely kiadásainak ezen részét csökkentette volna.


A jóléti juttatások terén a megyei jogú városok listáját magasan Salgótarján (Fidesz-KDNP) vezeti, ezt követi Debrecen (Fidesz) és Kaposvár (Fidesz-KDNP).



A vállalkozások száma fejlesztések szempontjából lehet jelzés értékű. E tekintetben a fővárosban magasan a fideszes vezetésű V. kerület áll a lista élén, ami nyilván már csak elhelyezkedése okán is vonzza a befektetéseket és vállalkozásokat. Fejlesztések szempontjából már hosszú éve listavezető a XIII. kerület, amely első helyét az új lakások építésének köszönheti elsősorban.


Nagy átrendeződésről azonban nem beszélhetünk, hiszen a korábban kedvelt városrészek még mindig vonzzák a befektetőket. A XIII. kerületet a dobogós helyeken a XIV. kerület és Szeged követi.


Átláthatóság


Az átláthatóság szempontjából a közérdekű adatokhoz való hozzájutás eléggé szélsőséges képet mutat a kutatás készítői szerint: vagy minden adat elérhető, vagy nagyon minimális az ezekhez való hozzáférés.



Ebből a szempontból a három legtranszparensebb Békéscsaba (Fidesz-KDNP-VP), Szeged (MSZP-SZDSZ) és a XIII. kerület (MSZP), amelyek maradéktalanul teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket.


Rajtuk kívül még nyolc olyan önkormányzat volt, amely pozitív attitűdöt mutatott és 80 százalék feletti arányban tette hozzáférhetővé a tevékenységét jellemző mérőszámokat.: a X. kerület (MSZP), Szolnok (Fidesz-KDNP), Debrecen (Fidesz-KDNP), Kaposvár (Fidesz-KDNP), Nagykanizsa (Fidesz-KDNP), Veszprém (Fidesz-KDNP), Győr (Fidesz-KDNP) és Budapest XI. kerülete (MSZP-SZDSZ).


A többi önkormányzat csak csekély mértékben (bőven 40 százalék alatt) mutatott hajlandóságot arra, hogy saját magáról információkat közöljön. A kutatóintézet szerint az utolsó három helyen Eger (ELE), Érd (Fidesz-KDNP) és Hódmezővásárhely (Fidesz-KDNP) áll.