A portál tapasztalatai szerint sok cégnél, mikor a dolgozók hiányolják a szokásos választási lehetőségek felajánlását, akkor kiderül: még igazán az sem dőlt el, milyen elemeket miként tartanak meg. Rosszabb esetben ezt nem mondják el, hanem a különböző dolgozói igényeinek elutasítását elszámolási, dokumentálási és egyéb nehézségekkel magyarázzák.

Feltűnő, hogy idén nem akad munkáltató, amelyik - ha egyáltalán kidolgozta már a palettát - ne ajánlaná, hogy a korábbi cafeterakeretet kérheti dolgozója "készpénzben".

A juttatási elemek közé felvett kategória pedig nem jelent mást, mint azt, hogy a korábbi béren kívüli juttatási összeget munkabérként számfejtik. Vagyis: levonják belőle a közterheket és az szja-t.

A kevésbé körültekintő dolgozók így a kifizetéskor szembesülnek azzal, mennyire lefogyott az az összeg, amellyel rendelkezhetnek.

Előny viszont, hogy ezt a pénzt már tényleg arra fordítja, amire csak akarja.

Például ahhoz, hogy valaki hozzájusson ugyanahhoz az összeghez, amit tavaly még havi 20 ezer forintos törlesztési támogatásként kapott, bruttó bérként körülbelül 30 ezer forintot kell neki számfejteni. Ha elmarad a "bruttósítás", durván 13 ezerre olvadhat ez a pénz.