A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Szombaton közzétette honlapján a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. a kiskereskedők koncessziós pályázati kiírását, amit Gyulay Zsolt, a részvénytársaság vezérigazgatója a hét végén sajtótájékoztatón is promótált. A pályázatok beadási határideje jövő február 13-a, a pályázatokat 30 napon belül bírálja el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakbizottsága.

Lapunkat sokat bírálták azért, mert szakértőink jó üzletet látnak a kiskereskedők számára egyébként veszteségbe hajló cigarettakereskedelem önállósulásában, ám a piaci háttér-információk szerint tömeges érdeklődést váltott ki a kereskedelem berkeiben a lehetőség. Mindez azt igazolja, hogy komoly haszon rejlik a dohánykereskedelemben. Ám azt a szakértők sem vitatják, hogy ezen a piacon is érvényesül a méretgazdaságosság elve, így az tehet szert megfelelő profitra, akinek több üzlete van − jóllehet ezt a koncessziós szabályozó igyekszik korlátozni. Ezenfelül nem várható a kistelepüléseken nagy haszon, így a kereskedelmileg legelmaradottabb településeken problematikus lesz a nemzeti dohányboltok létrejötte. Ezt vélhetően a koncessziógazda is belátta, a pályázat elbírálásakor a megszerezhető 120 pontból 25 ponttal illetik a minél előbbi nyitást − adott esetben a rendszer indulásának számító 2013. július 1-jéét. Az elbírálás legfontosabb szempontja az üzleti terv lesz, ezzel akár 60 pont is szerezhető.

Pályázatot kizárólag természetes személy nyújthat be, akkor is, ha gazdasági társaság útján kívánja ellátni a tevékenységet. A nyertes pályázónak a dohánytermék-kiskereskedelmet ellátó gazdasági társaságban korlátlan felelősségű tagnak kell lennie. Egy pályázó több érvényes pályázatot is benyújthat, de egy személlyel egy időpontban legfeljebb öt megkötött koncessziós szerződés lehet hatályban. Ha több dohánybolt van a településen, akkor egy személynél a helyi dohányboltok legfeljebb kétharmada lehet.

Egy fontos szabály kimaradt a pályázati részletekből, mégpedig az, hogy a megszerezhető koncesszió egy körzetben bárhol felhasználható, vagy egy bizonyos üzletre vonatkozik. Mivel sem a jogszabályban, sem a pályázati részletek között nem világos a koncesszió ezen felhasználási kötelme, első körben az sem elképzelhetetlen, hogy a pályázat nyertesei azonos megfontolások mellett a körzet legforgalmasabb részében kívánnak megtelepedni, így legrosszabb esetben előfordulhat, hogy a városközpontokban négy-öt trafik lesz egymástól pár méterre, míg máshol senki nem kíván majd üzletet nyitni.

Az elfogadott trafiktörvény szerint állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme jövő év július 1-jétől, az állam koncessziós szerződéssel engedheti át az értékesítést az erre pályázóknak. A dohányboltban kizárólag dohánytermék, dohányterméket kiegészítő termék − például cigarettapapír, gyújtóeszköz, pipa −, valamint a szerencsejáték-törvény által szabályozott sorsolásos játék és fogadás bonyolításával kapcsolatos termék vagy jogszabály által meghatározott termék forgalmazható. A dohányboltok külső felületén Nemzeti Dohánybolt felirat, valamint piros körben 18-as szám szerepel majd.