Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a Digifungin 10 mg/g kenőcs (OGYI-T-9406/01) elnevezésű gyógyszer 0151019 gyártási számú tételének forgalomból történő kivonásáról döntött – jelentette be szerdán a hatóság.

A készítmény egy gyakran használt bőrgomba elleni szer, elsősorban ujjak közötti gombás fertőzés okozta hámlás, szőrzettel borított testrészek felületi gombás fertőzése, hajlatok gombás fertőzései okozta kipállás, lágyéktáji , felületes, lencsényi barna foltokat okozó gombás bőrfertőzés, valamint egyes ekcémás esetekben használják.

A Digifungin kenőcs hatóanyaga a tolnaftát, gombaölő hatású és gombák szaporodását gátló szer. A gyógyszer vény nélkül kapható. 

Az OGYÉI indoklása szerint a kivonásról az adott tétel esetében azért döntöttek, mert a lejárati időt megelőzően specifikációt meghaladó eredményt kaptak a mikrobiológiai tisztaság vonatkozásában. A rendelkezésre álló adatokat figyelembe véve a kivonásban érintett tétel nem felel meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek, ezért az OGYÉI az érintett tételek forgalomból történő kivonásáról döntött – tájékoztatott a hatóság.