Egy közel harmincezer négyzetméteres, havonta háromezer kamiont indító logisztikai központ startját jelentette be Bin Yun Song, a Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki augusztus 1-től vezeti a kínai cég magyarországi leányvállalatát. A fejlesztés lényege, hogy a korábban Budapesten, Üllőn és Biatorbágyon üzemeltetett, szállítási, raktározási egységeket Biatorbágyra telepítették át, és ennek során a duplájára nőtt az ottani központ alapterülete. A logisztikai központot a DHL-en keresztül üzemeltetik, s innen szállítják a Huawei-termékeket, -eszközöket Európa, Észak-Afrika, Oroszország és a Közel-Kelet felé.

A logisztika mellett a Huawei magyarországi termelése is tovább bővül - tette hozzá az igazgató. Az eddigi, jórészt vezeték nélküli távközlési hálózatokhoz szükséges berendezéseken kívül szinte valamennyi, a Huawei portfóliójában szereplő - vezetékes, mobil, optikai, adatforgalmi - telekommunikációs eszközök összeszerelése 2015-ig megduplázódik Magyarországon. A vállalat tervei szerint az innen jelenleg kiszolgált negyven ország száma is 55-re nő. A kínai cég jelenleg Pécsett a Flextronics, Komáromban pedig a Foxconn közreműködésével gyártatja a különböző eszközöket. A Huawei jelenleg - közvetlenül és a beszállítókon keresztül, közvetve - 1500 embernek ad munkát, ez a szám 2015-re háromezerre emelkedik.

A Huawei beszállítóként részt vesz a 112-es segélyhívó rendszer kiépítésében is. Sembery Tamás, kiemelt ügyfélkapcsolati igazgató pedig arról számolt be, hogy a társaság részt vesz a Magyar Telekom és a Pantel 100Gbit/sec-os vezetékes optikai gerinc hálózatának építésén. A vállalatok adatforgalmának növekedése és az okstelefonok terjedése hívta életre az említett sebességet, ami tízszerese az egy évvel ezelőtt használtnak, de már az is látszik, hogy néhány éven belül ez is kevés lesz - tette hozzá Sembery.