A Balmazújvárosi Takarékszövetkezet július 31-ével fiókjaival együtt beolvad a Hajdú Takarékba, amely így már több mint 41 milliárd forintot kezel - szúrta ki a vs.hu a Cégközlönyben.

A Balmazújváros és Vidéke Takarékszövetkezet igazgatósága november 26-án határozott az átalakulásról, december 16-án pedig a Hajdú Takarék rendkívüli közgyűlésén kezdeményezte az egyesülést. Az előterjesztés indoklása szerint a hatékony és eredményes szövetkezeti hitelintézeti működés biztonságának erősítése, a rendelkezésre álló tőke koncentráltabb hasznosítása, az értékesítési tevékenység hatékonyságának növelése, a szakmai munka javítása okán előbb-utóbb szükségessé válik a tőke és humán erőforrás egyesítése, elsősorban a földrajzi közelség, az azonos, vagy nagyon hasonló mikrokörnyezeti adottságok jobb kihasználásával.

A Balmazújváros és Vidéke Takarékszövetkezetnek eddig 7 fiókja volt, saját tőkéje 879 millió forint. Az eddigi első ember Kádár Béla ezentúl ügyvezetői tisztséget tölt be, az új, beolvadással létrejött Hajdú takarék elnöke Pénzes Vince Lászlóné, aki egyúttal a szövetkezeti rendszer központi bankjának, a TakarékBank Zrt. felügyelőbizottságában is tag - írta a portál.

Az egyesülés nyomán egy mintegy 41,5 milliárd forintos üzemméretű, 4 milliárd forint saját tőkével rendelkező szövetkezeti hitelintézet jön létre. A spórolás a kirendeltségeken kezdődik: mindkét takarékszövetkezet részéről egy-egy fiókot áldoznak be, így ezentúl harmincegy helyen lesz elérhető a Hajdú Takarék szolgáltatása.

Cégméretek (2014. végén, milliárd forint)
MegnevezésBalmazújváros és VidékeHajdú Takarék (régi)Hajdú Takarék (új)
Pénzeszközök0,31,31,6
Állampapírok1,57,48,9
Hitelintézeti követelés3,95,69,5
Ügyfélkövetelés4,513,417,9
Összes eszköz 11,030,541,5
Forrás: Cégközlöny