A Magyar Bankszövetség kész egyeztetni az önkormányzati szövetségek képviselőivel a helyhatóságok finanszírozásának kérdéseiről - reagált a szervezet Gémesi Györgynek, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökének a Napi gazdaságban megjelent felvetésére (Napi Gazdaság 2011. augusztus 9.).

A Kovács Levente főtitkár által jegyzett közlemény szerint a Bankszövetség álláspontja szerint szükségtelen, jórészt kivitelezhetetlen az önkormányzati szektor egységes hitelátütemezéséről tárgyalni, miután nincs két egyforma település - nincs két egyforma hitel sem. Épp ezért a szövetség lényegében minden megnehezült gazdasági helyzetben lévő helyhatóságnak egyedileg kell megállapodásra jutnia hitelező bankjával. Ebben a tekintetben komoly segítséget jelent, hogy a bankok hosszú idő óta együtt dolgoznak az önkormányzatoknak, azok számára a finanszírozáson felül számtalan egyéb szolgáltatást nyújtanak, így lényegében felmerülésüktől kezdve tisztában vannak a gondokkal, s így testhez álló, naprakész tanácsokat tudnak adni a pénzügyi helyzet normalizálására; a határidős árfolyam fedezeti ügyletektől kezdve a törlesztések átütemezésén keresztül, a futamidők meghosszabbításáig.

Az önkormányzatok 1017 milliárd forintra rúgó, a GDP mintegy 4 százalékát kitevő teljes adósságállománya egyébként megfelel az uniós átlagnak. A közlemény megerősíti a lapunkban már korábban jelzetteket: az önkormányzati adósságállomány mintegy felét kitevő hitelek esetében nincs gond, a 90 napnál régebbi lejárt követelések a portfolió mindössze alig több, mint fél százalékát teszik ki, a kölcsönöknek pusztán 20 százaléka devizaalapú.

Kötvényt eddig 249 város bocsátott ki, a Bankszövetség szerint a kibocsátó önkormányzatok meghatározó részének finanszírozási helyzete stabil: számos esetben fejlesztésekbe, vagy befektetésekbe forgatták ezeket a pénzeket, amelyek nyomán akár tízszeresére is nőhetett az önkormányzati vagyon. Ezen felül - hívja fel a figyelmet a Bankszövetség -  az önkormányzati kötvényszerződések többsége lehetőséget biztosít, hogy önálló döntési hatáskörükben a kötvényeket bármikor forintra, euróra vagy svájci frankra lehet konvertálni - bár a jelen helyzetben ezzel vélhetően kevesen élnek majd.