A Napi Gazdaság cikke

A DispoAmecor nevű magyar-egyiptomi vegyesvállalatban a Dispomedicor Zrt. 60 százalékos részesedéssel bír és ilyen arányban járul hozzá a projekt összköltségének 35 százalékára rúgó saját erőhöz is - tudta meg lapunk Nagy Antaltól, a Dispomedicor tulajdonosától.

Az egyiptomi üzem csaknem ugyanazt a termékportfóliót gyártja majd, mint a társaság debreceni egysége, de néhány ponton alkalmazkodnak az afrikai és az arab piac igényeihez.

A tervek szerint három év múlva már teljes kapacitással termel majd a gyár, így évente 18 millió darab segédanyag nélkül sterilizált, kizárólag orvostechnikai műanyagból készült infúziós szereléket készítenek, amivel 15-20 főnek adnak munkát.

Nagy hangsúlyozta: az egyiptomi gyártás beindítása mellett szólt, hogy a következő öt-nyolc éven belül az elemzések az arab piac fejlődését vetítik előre, az olajbevételekből ugyanis várhatóan lesz pénz olcsó és jó minőségű egészségügyi termékek vásárlására.

Fontos volt továbbá az is, hogy Egyiptomnak szinte minden afrikai országgal van szabadkereskedelmi megállapodása, ráadásul a belföldi tendereken a hazai gyártású termékeket részesítik előnyben.

A Dispomedicor számára a vegyesvállalat alapítása azt is jelenti, hogy jogosult a berendezések jelentős részének szállítására.

A gépek elkészítése átmenetileg akár száz magyarországi dolgozónak is munkát adhat, de nem feltétlenül a Dispomedicornál: a cég egy nagy múltú - megnevezni egyelőre nem kívánt - hazai gépgyártó társasággal folytat tárgyalásokat.

Nagy tájékoztatása szerint tervezik a magyarországi termelés bővítését is, mert - ahogy a tulajdonos fogalmazott - akkor tudnak Egyiptomban sikeresek lenni, ha a fejlettebbnek számító magyar, osztrák, német piacokon is erősek.