A Huawei pert indított a ZTE Corporation (ZTE) ellen szabadalom- és védjegybitorlás miatt a Fővárosi Bíróságon - jelentette be ma a Huawei. Hasonló peres eljárások indultak Franciaországban és Németországban is. A perek kiváltó oka, hogy a ZTE a Huawei több adatkártya- és LTE (Long Term Evolution) technológiával kapcsolatos szabadalmát megsértette, és törvényellenesen használja bizonyos adatkártya-termékein a Huawei egyik bejegyzett védjegyét.
A Huawei jogi vezérigazgató-helyettese, Dr. Song Liuping szerint a társaság kénytelen volt megtenni ezt a lépést annak érdekében, hogy megvédje innovációit és bejegyzett szellemi tulajdonát Európában. Szeretnék megszüntetni a Huawei szellemi tulajdonával kapcsolatos visszaélést, tárgyalásos úton rendezni a vitát és biztosítani technológiánk jogszerű használatát.

A perek elindítására azután került sor, hogy a ZTE felszólítás ellenére sem hagyott fel a jogsértő gyakorlattal. A Huawei több alkalommal kezdeményezett tárgyalásokat a ZTE-vel a keresztlicenc-megállapodásról, de nem járt sikerrel. Mivel a Huawei nem kapott érdemi választ vagy ígéretet a ZTE-től a visszaélés megszüntetésére, a vállalat kénytelen jogi eszközökkel megvédeni törvényes érdekeit és bíróságtól kérni a ZTE folytatólagos védjegy- és szabadalomsértő gyakorlatának betiltását.

A Huawei tiszteletben tartja mások szellemi tulajdonjogát és hasonlóan elkötelezett saját innovációi és szellemi tulajdona védelme iránt. A vállalat több keresztlicenc-megállapodást is aláírt vezető távközlési megoldásszállítókkal és más szellemi jogtulajdonosokkal. 2010-ben 222 millió dollár szabadalmi licencdíjat fizetett más ágazatvezető vállalatok különféle szabadalmainak és technológiáinak használati jogáért. A Huawei éves árbevétele jelentős részét kutatás-fejlesztésre fordítja. K+F költségvetése egyedül 2010-ben elérte a 2,5 milliárd dollárt.

Mindkét kínai társaság dolgozik Magyarországon: a Huawei a Vodafone hálózatát újítja fel, míg a ZTE hasonló feladatokat végez a Telenor Magyarországnak.

"A szellemi tulajdon a Huawei legnagyobb értékei közé tartozik. Ezért úgy érezzük, hogy ügyfeleink és részvényeseink felé is felelősséggel tartozunk azért, hogy a világ bármely joghatósága előtt, minden lehetséges módon megvédjük ezt az értéket. Visszaélés esetén minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy más vállalatok kizárólag a nemzetközileg elfogadott protokoll és gyakorlat szerint használhassák a Huawei szellemi tulajdonát" - jelentette ki Dr. Song.