Az MTVA még 2012 júniusában kötött szerződést közbeszerzési eljárás lefolytatása után a 6X6 Taxi Kft-vel 2 évre, nettó 252 millió forint értékben taxis szolgáltatásra - írja Urbán Ágnes médiakutató a hvg.hu Mérték blogján. Két év után az MTVA már 418 milliót fizetett a szolgáltatásért, jócskán túllépve az eredeti keretösszeget, ráadásul nem írt ki új közbeszerzést, hanem a két év lejárta után a 6X6 Taxival fennálló szerződését módosította. Az ezt követő két évben három sikertelen közbeszerzést hirdetett az MTVA, majd 2016 augusztusban újabb eljárást indított. (Erről a Napi.hu is írt).

A Közbeszerzési Döntőbizottság határozatából kiderül, hogy ez a gyakorlat egyáltalán nem volt rendben, nemrég a hatóság 7 millió forintra büntette a céget. Az MTVA-nak sokkal korábban ki kellett volna írni a közbeszerzést, hiszen "egy határozott időre kötött szerződés lejárta előre látható körülménynek tekinthető", ráadásul az első ajánlattételi felhívásban már szerepelt, hogy 2013. IV. negyedévében várható az új közbeszerzési eljárás indítása. Ez azonban nem történt meg, az MTVA 2014 júniusában a szerződés módosításával próbálta pótolni a közbeszerzés hiányát. Az ezt követő két évben lefolytatott három sikertelen eljárás sem azt bizonyítja, hogy az intézmény mindent megtett volna a közbeszerzési szabályok betartásáért.

Azonban az eredetileg 252 milliós összeg a hosszabbításokkal együtt idén augusztus végéig 927 millió forintra nőtt. (Ebben benne van a csatorna vendégeinek taxiztatása is - szerk.) Ez az összeg Urbán Ágnes számítása szerint több mint 3,3 millió kilométer, amelynek indokoltsága megkérdőjelezhető.