Az idei nyári szélsőséges időjárás nem csak az épületekben okozott hatalmas károkat, de a mezőgazdaság is megszenvedte az ítéletidőt. "Eddig idén sokkal erőteljesebbek és koncentráltabbak azok az időjárási események, amelyek következtében káresemények alakultak ki társaságunknál. A károk mind darabszámban, mind összegszerűségben meghaladják a tavalyi évi károkat. Idén újszerű, hogy nagyon rövid idő, akár néhány nap leforgása alatt, kárösszegben és területileg is nagy kiterjedésű károk keletkeztek. Az is újszerű, hogy a viharkárok aránya relatív magas" - mondták a Napi.hu-nak a Groupama szakértői.

Augusztus 20-ára vihart várnak

A Generalinál kicsit jobb a helyzet, náluk a károk a korábbi évekhez hasonlóan alakulnak, az Allianznál viszont 2010 és 2011 óta az idei évben találkoztak a legkomolyabb károkkal, emiatt az előzetes becsléseik szerint 2019-ben jelentős mértékű lehet a károkból eredő veszteség. 2010 különösen fekete év volt az agrárbiztosítási ágazatban. Abban az évben 11,6 milliárd forint kártérítést fizettek ki a biztosítók agrárkárra, miközben az ilyen díjbevételük nem érte el a 7,6 milliárd forintot, vagyis a kárhányad 153 százalékos volt. A Generalinál is aggódnak azért, a korábbi évekhez hasonlóan augusztus 20. környékén nagyobb jégverésre, viharra számítanak.

A jellemző káresemények között a biztosítók a vihar, jég és felhőszakadás okozta pusztításokat említik. A korábbi évek aszályos időszakai csak az év elejére voltak jellemzők. Főleg a szántóföldi kultúrákban, a zöldségesekben és a gyümölcsösökben keletkezett sok kár. A gyümölcsösök a tavaszi fagyot is megsínylették.

A klímaváltozás kihívást jelent

A klímaváltozás és az egyre szélsőségesebbé váló időjárás a biztosítókat is próbatétel elé állítja. "Nagyobb volatilitás jellemezheti az agrárbiztosítási piacot a jövőben, mind kárgyakoriság, mind a károk súlyosságát tekintve" - prognosztizálja az Allinaz. "Az agrárbiztosításoknál is egyre erőteljesebb nyomást fog gyakorolni a változó és kiszámíthatatlanná váló időjárás a biztosítókra. Ennek megfelelően kell a jövőben az új termékkel megfelelnünk az ügyfeleink változó igényeinek" - mondják a Groupamánál.

"Egyik pillanatról a másikra kialakulhatnak szupercellák, melyek lokálisan nagy károkat okozhatnak. Az elmúlt években nőtt a felhőszakadás és aszály okozta károk száma, és megnövekedett az igény a viharkárok biztosítására. Azt is látjuk, hogy sokszor nagy szélsebességgel és erővel jön egy-egy vihar, ez a növények szárát letörve, a termést leverve okoz károkat" - számol be a Generali.

A gazdák is egyre inkább belátják, hogy muszáj biztosítást kötniük a terményeikre. Jelenleg Magyarországon a nagy biztosítók becslése szerint a növénykultúrák 45-50 százaléka van biztosítva. Az idén az állam már 5 milliárd forinttal támogatta a mezőgazdasági biztosításokat, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerint a díjbevétel az idén meghaladhatja a 10 milliárd forintot.