Egy negyedévre 11 ezer cégtörlés hazai viszonylatban még átlagosnak is tekinthető, ugyanakkor az a tény, hogy a felszámolási arány hosszú ideje tartó csökkenés után újra növekedésbe fordult, már komoly negatívum - állapította meg Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

A 11 ezer cégtörlést ugyanis csaknem háromezer esetben előzte meg felszámolás, ami a megszűnéshez vezető eljárások közül a legproblémásabb. A felszámolások ugyanis többnyire együtt járnak kifizetetlen számlatartozásokkal, és ezáltal a magas felszámolási arány közvetett veszteséget jelenthet a működő cégek számára is.

A felszámolással megszűnt cégek száma pedig negyedévenkénti 8 százalék körüli növekedést mutat az elmúlt három negyedévben, amire az elmúlt öt évben nem volt példa.

Mintegy 6 éve jönnek kisebb-nagyobb szigorító intézkedések a cégműködéssel kapcsolatban, és adminisztrációs eszközökkel hatékonyan már nehéz lenne tovább menni, ám a mostani adatok is jelzik, hogy a cégek állóképessége még messze van az ideális állapottól - véli a szakértő. Jó hír, hogy az induló felszámolások száma alacsonyabb, mint a lezárulóké. Az idei második negyedévében 1655 felszámolás indult, ez 10 százalékkal magasabb érték, mint az első negyedévben.

A cégalapításoknál nincs meglepetés, a negyedéves adatok szinte változatlanok 2014 második fele óta, az idei második negyedévben 6909 céget alapítottak Magyarországon.