Összesen több mint 25 milliárd forint árbevételt produkáltak 2012-ben a harmadik leggazdagabb honfitársunknak számító Gattyán György Zoltán közvetett és közvetlen, illetve résztulajdonában álló társaságok. (Gattyán vagyonát a 100 leggazdagabb 2013 című kiadvány 118 milliárd forintra becsülte a 2012-es 98 milliárd és a 2011-es 33 milliárd után.)

A forgalomhoz hasonlóan több mint 6 százalékkal nőtt 2011-hez képest az összesített adózás utáni nyereség, 14 milliárd forint fölé, amihez 583 millió forintos társaságiadó-befizetés tartozott. Utóbbi harmadával volt nagyobb az egy évvel korábbinál. (A képhez hozzá tartozik, hogy több társaság esetében nem az árbevétel, hanem az egyéb bevételek soron érkezik a pénz.)

Egy cég mind felett

Bár a Céginfo.hu adatbázisa alapján feltárt hazai Gattyán-cégbirodalom húsz céget számlál, a vállalati beszámolók alapján jól látszik, hogy a forgalom kétharmadát, az adózott nyereség 98 százalékát, valamint a társasági adóbefizetés 84 százalékát egyetlen társaság, a WebMindLicences Kft. adja, mégpedig szinte kizárólag a külföldről érkező bevételeknek köszönhetően. A társaságból Gattyán, mint 100 százalékos tulajdonos - ahogyan 2011-ben is - a teljes, 13,7 milliárdos nyereséget kivette osztalékként.

Hol van Jasmin?

A Gattyán-birodalom húzóüzletágát, a fizetős élő videoszex-chat szolgáltatást nyújtó Livejasmine.com-ot nem az egyik magyarországi cég, hanem a Duodecad IT Services Luxembourg S.à.r.l. tulajdonolja és üzemelteti.
A magyar cégek között csak egyetlen, a fő szolgáltatás elnevezésére hasonlító cégnevet találni. A Jasmine Media Group Zrt.-ben csak szerény forgalom zajlik, aminek az a magyarázata, hogy korábban ebből a cégből vált ki a DoclerWeb, a DoclerPro és a DoclerHome is.

Milliárdosok klubja

A cégcsoport második legnagyobb forgalmú és nyereségű cégéből, a bevételeit 88 százalékban szintén külföldről szerző, Gattyán többségi tulajdonában lévő DoclerWeb Informatikai Kft. félmilliárd forintos osztalékot termelt ki. A Gattyán György Zoltán által 95 százalékban birtokolt DuoDecad Kft. szintén szép osztalékot fizetett, a 2,6 milliárd forint árbevételből megmaradt 306,4 millió forintból kereken 300 milliót, a 2011-es 428,5 millió forintot követően.

 

(A fekete nyilak a tulajdonviszonyokat, a zöld nyilak a jogelődöket, jogutódokat jelzik.)

Forrás: Céginfo.hu

Késésben a luxusáruház

Ahogyan az a alábbi táblázatból is látszik, a cégek többsége viszi a pénzt, legalábbis veszteséggel zárta az elmúlt évet, az összesített mínusz meghaladja a 700 millió forintot. Ennek közel ötödét az az Il Bacio Kft. adta, amelyet egy Andrássy úti luxusáruház létrehozására gründolt Gattyán. A Napi Gazdaság 100 leggazdagabb 2013 című kiadványának a tulajdonos még tavaszi nyitásról beszélt, legutóbb viszont már szeptemberre tette a start időpontját. Az áruházról korábban úgy nyilatkozott, hogy nem elsősorban az érdekli, hogy nagy nyereséget hoz vagy sem, hanem az, hogy egyedi, nívós, Magyarországon egyedülálló legyen.