A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Még a várakozásokat is alulmúlja az a negatív spirál, amelybe a lakáspiac keveredett, magával rántva az anyaggyártó, különösképpen a tégla és kerámiaipart – mondta a Napi Gazdaságnak Kató Aladár, a Magyar Téglás Szövetség elnöke. A lakásépítés a legnagyobb téglafelvevő, így az első háromnegyed évi adatokból kitűnő zuhanásból jól látszik, hogy már nem csak a kis gyártók lehetetlenültek el, egyszerűen nincs kinek eladni a termékeket – hangsúlyozta Kató. Az otthonteremtés feltételeinek ilyen mértékű romlása (a devizahitelezés megszűnése, a 10 százalékos thm-mel kínált forinthitelek, a 40 százalékos önerő) 2009-hez képest az idén további 25–35 százalékkal zsugorította a téglaipar belföldi teljesítményét, amit exporttal csak kismértékben képesek a gyártók kompenzálni.

Jövőre sem lesz jobb

A gyárak már tavaly leálltak, a kapacitások 50 százaléka nem üzemel és a működők sincsenek teljesen kihasználva. A kibocsátás visszaesése miatt a készleteket is felszámolták. Az árverseny következtében a gyártók már a fedezeti pont környékén értékesítenek a likviditás fenntartása érdekében, ami a normál piaci árhoz képest 40 százalékos áresést jelent. Utoljára 2007-ben értékesítettek a gyártók elfogadható áron – teszi hozzá az elnök.

Kató 2011-re sem számít javulásra, úgy véli, az otthonteremtési koncepcióval kapcsolatos óriási várakozások dacára most már remény sincs arra, hogy 2012-13 előtt magához tér a piac. A környező országok hazainál magasabb árszintje miatt a határ közeli, kis gyártók esetében az export kompenzálhatja a termelést, a szállítás azonban még így is elviszi az árelőnyt.

Tragikusan látja az építőanyag-ipar és kereskedelem helyzetét Antoni Péter, a Magyar Építőanyag-kereskedők Országos Szövetségének elnöke is. Az építőiparral párhuzamosan átlagosan nagyjából 50 százalékos a csökkenés a gyártóknál is 2008 óta, a szórás 20–65 százalék közötti. Leginkább a lakásépítéshez szükséges anyagok – a tégla, cement, tetőfedő anyagok – gyártói szenvedték meg a válságot és a jövő évi kilátások sem jobbak, mivel csak nagyon kevés projektet készítettek elő. Az uniós forrásra támaszkodó beruházások esetében az önkormányzati önerő hiánya akadályozhatja a megvalósítást és nincs nyoma korábban meghirdetett programok elindulásának.

Soha nem volt ilyen olcsó a tégla

Egyetlen pozitívum az energiatakarékos felújítások várható beindulása, bár a saját erő hiánya itt is kérdésessé teszi a megcélzott volument. Nem egy olyan panelfelújításról tud ugyanis az elnök, ahol a befejezés után egy évvel még mindig nincs kifizetve a kivitelezést végző vállalkozó. Összességében ez az elmaradás 25 milliárd körülire rúg. Folyamatosan szűkül az árrés és olvad a nettó ár, a Construma után a Wienerberger például 40 százalékkal csökkentette az árait – mondja Antoni.

A tavalyi, csaknem a 2008-as rekordot megközelítő eredmények után gyenge volt a Leier Hungária évkezdete is, ráadásul a beindulással együtt azonnal irgalmatlan árverseny alakult ki, s a szerkezetépítő anyagok árának mélyrepülése egészen októberig eltartott – mondta a Napi Gazdaságnak Komlós Andor ügyvezető igazgató. Soha ilyen olcsó nem volt a tégla, mint most, gyakorlatilag a kilencvenes évekbeli árakon lehet építkezni – állítja Komlós.

Az idén ősszel azonban megindult az érdeklődés, nő az építőanyagok eladása, pár százalékkal azonban még mindig elmarad a tavalyitól, hacsak a különlegesen kedvező időjárás miatt nem hozza be a 2009-es eredményeket. Az ügyvezető mindezt az új termékcsoport bevezetésével magyarázza, az elmúlt évben ugyanis exkluzív kertépítő termékekkel jelentek meg. Az idén kétmilliárd forintot költöttek beruházásra Pécsett betonüzemet, Gönyűn és Kiskunlacházán új gyártósort állítottak üzembe. Komlós alapvetően bizakodón látja a 2011-es évet, a több lábon álló cégnél eddig sem állítottak le gyártás, és a létszámot, a partneri kört is egyben tartották, az új termékeiket pedig egyre jobban megismerik a kereskedők. Mindazonáltal szorgalmazná egy alacsony kamatozású lakásépítési hitel bevezetését, amelynek forrását az építkezések fellendüléséből származó áfabevételben látja.