Tatabánya önkormányzata és az ELMIB Energetikai Zrt. átvette a Tatabányai Fűtőerőmű irányítását a Magyar Villamos Művekkel kötött adásvételi szerződés lezárásával.

A város és az energetikai társaság megkezdi a tervezett fejlesztések előkészítését, melyek egyszerre javíthatják az erőmű hatékonyságát és csökkenthetik a környezet terhelését.

A tulajdonosváltás azonnali haszna a fogyasztók számára, hogy az fűtési elő- és utószezonban a hődíj több mint harmadával, 35 százalékkal csökken - közölte a társaság.

A társaság vételára 3,6 milliárd forint volt, amit a Magyar Villamos Művek Zrt.-nek fizettek ki.

A megállapodás értelmében az erőmű többségi, 51 százalékos tulajdona került a városhoz, míg az ELMIB Energetikai Zrt. 49 százalékos tulajdona mellett üzemelteti a mintegy száz főnek munkát adó társaságot.

A város a fűtőerőmű nyereségének jelentős részét a távfűtési rendszer korszerűsítésére, az egyéni hődíjmérés kialakítására, az egyedileg szabályozható fűtés kiterjesztésére használja fel. Tatabánya önkormányzata ezen kívül 35 százalékos kedvezményt kíván adni a hődíjból a fűtési elő- és utószezonban.

Az ELMIB megkezdi a térség energiamérlegének elkészítését, hogy felmérje, milyen lehetőségek rejlenek a megújuló energiahordozók felhasználásában.

A Tatabányai Fűtőerőművet 2004-ben állították át szénről gáz alapra.