Pénteken vállalt kötelezettségük alól a bankok csak abban az esetben térhetnek el - a PSZÁF előzetes tájékoztatása mellett -, ha olyan mértékű piaci körülmény-változást tapasztalnak, amely ezt szükségessé teszi - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és Felcsúti Péter, a Bankszövetség elnöke a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.

A kéthónapos időtartam alatt kidolgozásra kerül egy olyan - az egyoldalú szerződésmódosítások feltételeit tartalmazó - egységes magatartási kódex, amelyet minden hitelintézetnek követnie kell.

A kódexet a PSZÁF és a GVH bevonásával, szeptember elejére kell elkészíteni. Ez alapján minden ügyfél, bank és felügyelő pontosan tudja majd, hogy hol a határ az elfogadható, és a nem elfogadható szerződésmódosítási eljárások között. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kódex nem önkéntes vállalás, hanem kötelezettségvállalás, amelynek betartását a PSZÁF ellenőrizheti, be nem tartását súlyos pénzügyi szankciókkal is sújthatja. A törvény a mostaninál lényegesen egyszerűbb, lényegre törőbb szabályokat állapítana meg.

Ennek a kódexnek a betartását a PSZÁF és a GVH közösen fogja ellenőrizni. Mindezzel párhuzamosan módosítani fogják azt az augusztus elsejével hatályba lépő törvényt, amely az egyoldalú szerződés-módosításokat a banki vezetők szerint nehezen tartható feltételekhez kötötte.

Bajnai bejelentette: a jövő héten kormányrendelet kerül kiadásra, amely pénzügyi fogyasztóvédelmi feladatokat hangsúlyosabban a PSZÁF-hoz telepíti.

A kormány megállapodás jutott a pénzintézetek képviselőivel arról is, hogy a Brüsszel által jóváhagyott lakásmentő csomagot a bankok július 28-tól kínálni fogják azoknak, akik jogosultak a kedvezmény igénybe vételére. Ők kétéves moratóriumot kapnak a lakás-hitelek törlesztése alól.

A kormányfő egyúttal figyelmeztetett arra: a hitelfelvevők érdekében hozott egyetlen intézkedés sem irányulhat arra, hogy a hiteleket ne kelljen visszafizetni. A bankoknak megköszönte az e téren az elmúlt hónapokban nyújtott lehetőségeket.

A devizaalapú hitelekkel kapcsolatban kapcsolatban azt kérte a bankoktól, tegyék világossá az ügyfelek számára, hogy milyen elvek alapján, s melyik pénzintézeti szerződés alapján, mikor következhet be, vagy már következett be a törlesztőrészletek csökkenése.

Hétfőn szakértői bizottság ül össze a bankok és a minisztériumok képviselőivel, a cél a kkv-k finanszírozását segítő állami támogatási programok hatékonyságának gyorsítása.