A procedúra alól pedig a bankok csak akkor mentesülnek, ha feltételeiket valamilyen irányadó mutatóhoz kötik. Érzékelhető, hogy a különböző bankoknál eltérően látják azt, hogy ez az előírás pontosan mire is vonatkozik.

Az augusztus 1-jétől életbe lépett pénzintézeti törvény módosítása után a K&H - emelték ki a hitelintézetnél - már megvalósította ezeket a változtatásokat. Mint elmondták: most csak az előzetes meghirdetés tolódik ki 15, illetve 30 napról egységesen 60 napra. Ez az új szabály - hangsúlyozták a CIB-nél - elsősorban a hitelkamatoknál jelenthet pluszfeladatot, többletadminisztrációt, ügyfélértesítő levél küldését, kondíciós listáin ugyanis a bank igen ritkán változtat. Ígérete szerint a CIB a hitelkamatok esetében igyekszik az irányadó kamatokat szélesebb körben alkalmazni. Az OTP Banknál arról tájékoztatták lapunkat, hogy a referenciakamat, illetve a referencia-árfolyam alkalmazásának feltételeit az üzletszabályzatokban rögzítették.

Az Erste viszont határozottan másként értelmezi ezt a kérdést. Mint érdeklődésünkre kifejtették: vannak olyan referenciakamatok és -árfolyamok, amelyek meghatározását előírja a törvény ahhoz, hogy azok változtatása napi szinten üzemszerűen, de transzparens módon megtörténhessen. Erről pedig hirdetmény útján kell a bankoknak tájékoztatást adni. A 60 nappal korábbi meghirdetési kötelezettség arra vonatkozik, ha ezek képzési algoritmusában (például egy árfolyamtípus) történik a későbbiekben változás. Az Aegon Hitelnél is úgy gondolják, hogy mivel csak kölcsönzéssel foglalkoznak, az új pénzforgalmi szabályozásban foglaltak rájuk nem relevánsak.