Az Országos Kereskedelmi Szövetség felmérése szerint, az Erzsébet utalványt jelenleg kereskedelmi értékesítőhelyeken és vendéglátóhelyeken, több ezer hazai üzletben, a nemzetközi áruházláncok közül, pedig kizárólag egyes TESCO áruházakban lehet beváltani. A szövetség lapunknak eljuttatott közleményében azt írja, hogy az Erzsébet utalvány népszerűsége érdekében fontosnak tartaná, ha a többi nemzetközi áruházlánc is köthetne elfogadóhelyi szerződést a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft-vel. Mint az OKSZ írja, a "vásárlók igénylik, hogy bárhol szabad választásuk szerint beválthassák ezeket az utalványokat, ami egyébként így még jobban szolgálná a rendszer szociálpolitikai céljait is, hiszen nagyobb lenne az utalványok forgalma."

Az OKSZ ennek megfelelően érthetetlennek tartja, hogy közel fél év huza-vona után az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Match, a Penny Market, és a Spar üzleteiben a vásárlóknak még mindig csalódniuk kell, ha Erzsébet utalvánnyal akarnak fizetni.

Az EU egyik vizsgálata éppen arra irányul, milyen alapon zárják ki az elfogadóhelyek közül az áruházak egy részét, akik egyébként hosszú hónapok óta próbálkoznak elfogadóhelyi szerződést kötni - zárja sorait az OKSZ.