2022 januárjára úgy fordultak a vendéglők, hogy 2021-ben piacuk ötöde még mindig hiányzott a járvány előtti 2019-es időszakhoz képest - írja a blokkk.com kiskereskedelmi szakblog. 

2022 első hónapjában ugyan több mint másfélszeresére ugrott az éttermekben rendelt és felszolgált, vagy haza szállíttatott étek-, italféleségek mennyisége, a járvány előtti szinttől még elmaradt a vendéglős piac. A vendéglősök bevétele az év első hónapjában 106 milliárd forintot tett ki, ez 48 és 67 százalékos növekedést jelent a 2020 és 2021 januári szinthez képest, ugyanakkor 7 százalékkal elmarad a járvány előtti, 2019-es forgalomtól.  A döntő ok pedig a külföldi vendégek elmaradása. A járványkorlátozások feloldása ugyanakkor kedvezőbb kilátásokat vetít előre, beindulhat például a fesztiválturizmus is, de az ukrajnai hábrú bizonytalanságot okoz. 

Az összeállítás szerint a gazdaság minden területén érzékelhető áremelkedés az éttermekben is látható. 2022 januárjában 11,2 százalékkal, februárban 12,4 százalékkal emelkedtek a vendéglős árak (éttermi étkezésé) az előző évihez képest. Utóbbi 1 százalékponttal meghaladja az élelmiszerek 11 százalékos februári drágulását. Mindez pedig rányomta bélyegét a mennyiségben mért változásokra (volumen), hiszen végül a kedves vendég - bár nyilván alaposan megnézi az étlap jobb oldalát is - adagot és korsó, vagy éppen pohárnyi, esetleg üveg italféleséget rendel.