A száz százalékos tőkevédelem, a befektetett összeghez való azonnali hozzáférés lehetősége, valamint a fix, előre ismert hozam számít a legfontosabb döntési szempontnak a vagyonosabb ügyfelek számára, amikor befektetési formát választanak - derül ki az Erste Bank felméréséből, amelyet a 2 millió forintnál nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfelek körében végeztek.

A válaszadók 45 százaléka számára hangsúlyos az, hogy ne kockáztassák a befektetett tőkét, 14 százalék számára az azonnali hozzáférhetőség, míg 11 százalék számára a biztos hozam az elsődleges. A válaszadók tizedének a lehető legmagasabb hozam a legfontosabb. Érezhetően óvatosabbá váltak a hazai befektetők, és tanulva az elmúlt időszak történéseiből nem kergetnek irreálisan magas hozamokat, hanem elsősorban a biztonságra törekszenek - véli Kállay András, az Erste Prémium, World és Private Banking igazgatója.

Okosabbak, de nem eléggé

Kezdik megszokni az ügyfelek az elmúlt években állandósult alacsony kamatkörnyezetet, és ehhez igazodnak az elvárásaik. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek háromnegyede reálisan látja, hogy jelenleg 1-3 százalék közötti hozamot lehet elérni gyakorlatilag kockázatmentesen, csupán 16 százalékuk lőtte be 5 százalékosra, míg 3 százalékuk ennél magasabbra ezt a szintet. Ráadásul a jövőben a nagy többség a hozamok stagnálására vagy csökkenésére számít - mondta Kállay.

A jelek szerint a megtakarítással rendelkező ügyfelek egyre tájékozottabbak és körültekintőbbek. Ezzel együtt továbbra is viszonylag felszínes a befektetési termékek ismerete. A széles befektetési termékválasztékot névről még viszonylag sokan ismerik, ugyanakkor beszédes, hogy a válaszadók negyede semmilyen befektetési terméket sem tudott spontán megemlíteni.

Ezek a befektetések a legnépszerűbbek most

Az Erste Bank idei első negyedéves tapasztalatai szerint az állampapír mellett jelenleg az ingatlanalapok számítanak a leginkább keresett befektetési terméknek az ügyfelek körében. Ennek oka az lehet, hogy hosszú távon stabil befektetési terméknek számítanak, miközben vonzó hozammal kecsegtetnek.

Emellett a hazai kötvényalapok iránt is tapasztalnak érdeklődést, míg a vegyes alapok népszerűsége valamelyest visszaesett. Utóbbiak közül az aktívan kezelt vegyes alapok tartják magukat - ezek az olyan alapok, amelyek leveszik az ügyfél válláról a kockázatkezeléssel, eszközallokációval és időzítéssel kapcsolatos döntéseket. Ami pedig a bankbetéteket illeti, az idei első negyedévben is folytatódott az elmúlt 1-2 évben tapasztalható trend, hogy folyamatosan veszítenek a jelentőségükből.

A legismertebb befektetési terméknek az állampapírok (32 százalékos említés), a befektetési alapok (29 százalék), a bankbetétek (23 százalék), a részvények (16 százalék) és a kötvények (13 százalék) számítanak. Hasonló képet mutat az is, hogy milyen befektetéseket használnak a nagyobb megtakarítással rendelkezők: 60 százalékuk rendelkezik bankbetéttel, 50 százalékuk befektetési alappal, 39 százalékuk tartós befektetési számlával (tbsz), míg 35 százalékuk értékpapírszámlát is használ.

Még a nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfeleknél is megállapítható, hogy megtakarítási döntéseik azt mutatják, hogy nem feltétlenül látják át teljesen a befektetési lehetőségek széles tárházát. Emiatt előfordulhat, hogy nem az optimális megoldást választják - véli Kállay. A befektetőknek érdemes az időtáv alapján is átgondolni a stratégiájukat, hogy a biztonsági és hozzáférhetőségi szempontok figyelembe vétele mellett "ne hagyjanak ott" hozamot a piacon.

A tudatos döntés meghozatalában segítenek az Erste Prémium személyi bankárai, akik az ügyfél befektetési szokásainak és egyéni céljainak áttekintése alapján segítenek meghatározni a hozzá legközelebb álló hozamkockázat-elvárási profilt, illetve felállítani a célok eléréséhez szükséges költség- és időtervet. Emellett az Erste Bank által tavaly nyáron indított Nextlevel program is  segít ebben.