A MasterCard közleményében rámutatott: a döntés a magyarországi bankok közös egyeztetés során kialakított, 1997 és 2008 júliusa között érvényben volt belföldi bankközi jutalékaival kapcsolatban született, s nem érinti a jelenleg érvényben levő bankközi jutalékokat, melynek összegét a MasterCard állapította meg.

A MasterCard vitatja, hogy a cég vagy a pénzintézetek jogsértést követtek volna el.

A cég állítja: a bankközi jutalék biztosítja, hogy a MasterCard és Maestro bankkártyák működése gazdaságilag hosszú távon is életképes legyen, s a rendszer valamennyi résztvevője - bankkártya birtokosok, kibocsátó, és elfogadó bankok, kereskedők - számára is előnyös módon valósuljon meg. A bankközi jutalékoknak fontos szerep jut a rendszer működési költségeinek kiegyenlítésében a kibocsátó és az elfogadó, vagyis a kártyabirtokos, illetve a kereskedő bankja között. Ha a kibocsátó bank költségeinek egy részét az elfogadó bank nem vállalná át, úgy a kibocsátó bank arra kényszerülne, hogy a kártyabirtokosnak biztosított szolgáltatásokat csökkentse - véli a MasterCard.

Amint arról beszámoltunk, a GVH összesen több mint 1,9 milliárd forintos bírságot szabott ki a Visára, a MasterCardra, illetve számos hazai pénzintézetre. A bankok büntetése összesen 968 millió forintra rúg, a Visa és a Mastercard egyaránt 477 millió forintos bírságot köteles fizetni.